UU Innovation ger dig brett stöd över tid

Upptäck vårt omfattande stöd för idéutveckling från forskning – vi finns här för att hjälpa dig göra dina idéer till verklighet. Oavsett om du är nyfiken på att utforska potentialen i din forskning eller redan har en idé på gång, erbjuder vi en bred palett av stödtjänster. Låt oss guida dig genom hela processen och ge dig den uppbackning just du behöver för att lyckas!

Tre personer sitter ner och pratar

Ett bollplank för dig som är nyfiken

När du är i den akademiska världen kan det vara svårt att se möjligheter utanför den. Du vet hur det funkar att publicera dina resultat men kanske ser du också att dina resultat skulle kunna gå att ta vidare. Men vägen dit kanske är otydlig?

Om du är nyfiken på att utforska potentialen i din forskning är vi gärna ditt bollplank. Mer behöver du inte för att ta kontakt med oss. Ge oss gärna chansen att lära känna dig och din forskning. Efter ett första möte med oss kommer du att ha en tydligare bild av möjliga tillämpningsområden, vad som kan vara viktigt att tänka på inför framtida idéutveckling och en översikt av det stöd som finns att tillgå när du vill omvandla dina resultat till en praktisk lösning på ett problem.

Kompletterande kompetens

Du är ämnesexperten inom ditt forskningsområde. Du behöver inte ha några förkunskaper om idéutveckling för att börja. Vi bidrar med kompetens som kompletterar din och ett nätverk som kan bredda ditt eget. Tillsammans stakar vi ut vägen framåt för att omvandla resultat från din forskning till en användbar lösning i samhället.

Vi hjälper dig ta de första stegen

Det är aldrig för tidigt att berätta för oss om din forskning eller om en idé du arbetar med. Du behöver aldrig ansöka för att få vår hjälp och vi tar inget ägande i din idé.

Boka ett möte

Engagerat supportteam

För att gå från en idé till en fungerande lösning krävs motivation och information. Vi finns här för att stötta dig genom hela processen. Vi hjälper dig både med att ställa de rätta frågorna i rätt tid, och att hitta svaren. Varje idéutveckling är unik och bygger på olika faktorer, inklusive själva idén, utformningen av den framtida lösningen och ditt mål med utvecklingen. Oavsett vad som blir din strategi för att förverkliga din idé, fungerar vi som ditt bollplank för alla frågor som uppstår under resan.

Strukturerad idéutveckling

Även om varje idéutveckling är unik följer vi en strukturerad metod för att identifiera, definiera, utvärdera och utveckla din idé. All idéutveckling bygger på att säkerställa att det verkligen finns ett behov av den nya lösningen, men även att förstå hur lösningen behöver utformas för att vara användbar och vad som behöver göras för att ta den dit. Vi hjälper dig att systematiskt belysa frågeställningarna att ta reda på svaren, antingen genom våra egna rådgivare eller genom externa experter.

Läs mer om UU Innovations idéutvecklingsprocess

NYHET! Idea exploration programme

Skulle du vilja utforska den innovativa potentialen i din idé tillsammans med andra? Nu kan UU Innovation erbjuda ett program där du under fyra frukostseminarier får jobba med din idé, lära dig mer om idéutveckling och möta andra forskare som delar din nyfikenhet på forskningsbaserad innovation. Du behöver inte ha testat att utveckla en idé innan utan under programmets gång tar vi de första stegen tillsammans!

Idea exploration programme
 

Immaterialrätt och avtal

Alla idéer involverar immaterialrättsliga frågor, och våra experter hjälper dig med rådgivning inom detta område.

För att klargöra äganderätt, utreder vi först vilka delar din idé består av och vilka som har bidragit till den. Därefter hjälper vi dig att undersöka om, och i så fall hur, användningen av din idé behöver kontrolleras och regleras för att ha förutsättningar att lyckas. När strategin är klar kan vi hjälpa dig med finansiering av till exempel patent- och varumärkesansökningar samt juridisk rådgivning kring ägar- och användaravtal.

Svar på vanliga frågor om immaterialrätt och avtal

Gå vår poänggivande kurs

Lär dig mer om immaterialrätt i forskning och få koll på hur du kan identifiera, kontrollera och nyttiggöra det du skapar. Kursen ges en gång per termin och består av tre halvdagar. För doktorander ger kursen 3 ECTS.

Strategisk hantering av forskningsresultat

Finansiering för expertstöd

Genom våra verifieringsmedel, VFT, är det möjligt att anlita experter som behövs för att stärka bärkraften i just din idé. Det kan handla om ett patentombud som är specialiserad på just ditt område, konsulter för användarundersökningar eller experter inom regulatoriska frågor för din tillämpning. De externa experterna anlitas av oss med finansiering som vi hjälper dig att söka. Såklart hjälper vi dig också att använda informationen från experterna för att ta nästa steg.

Här finns mer information om finansieringsprogrammet VFT

Smiling woman

Mentorskap

När du börjat ta steg för att utveckla din idé har du möjlighet att ansöka till vårt populära mentorprogram. I det 10 månader långa programmet matchas du med en mentor som är verksam utanför akademin och som bidrar med kunskap, erfarenhet och nätverk för att hjälpa dig komma snabbare framåt med din idé. Mentorn fungerar som ett extra stöd och kompletterar den support du alltid har tillgång till via UU Innovation. Vårt stöd till ditt innovationsprojekt fortsätter även efter mentorprogrammets slut.

UU Innovations mentorprogram har två programstarter per år, i februari respektive september.

Upptäck UU Innovations mentorprogram

Teamutveckling

Idéutveckling går oftast snabbare, blir bättre och mer givande när den görs i ett team med olika erfarenheter och perspektiv. Vi hjälper dig att identifiera vilket team din idé behöver och vilken roll du vill ha i det. Vi är vana att både arbeta med forskare som vill vara en del av teamet framåt, och med forskare som hellre vill att någon annan tar vid för att driva idén vidare.

Förberedelse för nästa steg

Oavsett vilken väg du väljer för att förverkliga din idé är det viktigt att kunna presentera din lösning på ett effektivt och begripligt sätt. Vi hjälper dig med förberedelserna inför presentationer och erbjuder övningstillfällen där du får träna på att presentera och få återkoppling i en trygg miljö.

Det här hjälper dig att finslipa din presentation inför kommande möten med användare, kunder, samarbetspartners eller investerare.

Så kan vi hjälpa dig att vässa din presentation

Träffa andra innovatörer

Leende kvinna i samtal med en annan personGenom att utveckla din idé med vårt stöd blir du en del av en gemenskap av forskare som har valt att göra detsamma. Du blir inbjuden till evenemang där du får möjlighet att träffa andra innovatörer och utbyta tankar, utmaningar och erfarenheter.

Kontakter för fortsatt utveckling

UU Innovation är Uppsala universitets innovationskontor och därför den naturliga första kontaktpunkten för forskare som vill utveckla en idé och nyttiggöra resultat från forskningen. När du har kommit längre i idéutvecklingen finns det flera andra aktörer som erbjuder stöd och möjligheter till finansiering. Vi hjälper dig att identifiera vilket stöd du och din idé behöver och sätter dig i kontakt med relevanta aktörer inom Uppsalas innovationsstödjande system.

Investering och företagande

Vad kan vi göra för dig?

Kontakta oss och berätta! Vi vill alltid höra om nya idéer och spännande forskning.

Mejla UU Innovation!

Senast uppdaterad: 2023-08-31