Stor hjälp för litet företag

Har du mockat hästskit med en vanlig grep någon gång? Då vet du hur det är. Hästägarna Patrick och Lydia Springer tänkte att det måste finnas ett bättre sätt. Och det gjorde det. Resultatet heter SverigeGrepen som nu exporteras ut i världen.
– Den hjälp vi fått från universitetet har varit ovärderlig, säger Patrick Springer.

På Patrick och Lydia Springers hästgård utanför Uppsala har det mockats mycket. Men det var ett tungt, trist, ineffektivt och tidsödande arbete. Använde de grep trillade skiten emellan och tog de spaden kom sågspånen med. Irriterande. Till slut tröttnade de och Patrick gick in i verkstan för att försöka konstruera ett mer ändamålsenligt och effektivt redskap.

– Jag satte ihop en prototyp av gamla spadar och plastmaterial som blev rätt bra och som vi tyckte borde gå att utveckla vidare, berättar han.

Patrick tog kontakt med ett plastföretag i Grisslehamn och började bolla lösningar och göra ritningar. Nästa steg var att få fatt i ett företag som kunde formspruta en prototyp. Det var billigast i Kina.

Resultatet blev så bra att de sökte och lyckades få svenskt patent på sin ”SverigeGrepen”.

Nästa steg var att beställa en gjutform. Hittills hade de stått för alla kostnader själva men nu började det bli riktigt dyrt. Patrick och Lydia tog alla besparingar de hade kvar, lånade resten och satte igång med produktionen.

– Någonstans måste man ju satsa för att vinna, säger Patrick.

Patrick Springer med SverigeGrepen.

Patrick och Lydia startade försäljningen med att kontakta en kompis som hade en hästbutik. Nu har SverigeGrepen funnits på den svenska marknaden i snart fem år. På en mässa kom Patrick i kontakt med en större tysk distributör och SverigeGrepen började säljas i Tyskland, Frankrike, Italien och Holland.

Patrick och Lydia tyckte att de hade en riktigt bra grep som de testat på alla möjliga sätt. Men när väl försäljningen och användandet kom igång på allvar dök det upp saker som måste åtgärdas. Dels höll inte vissa delar lika bra som man trott, dels användes inte grepen alltid på rätt sätt, vilket kunde orsaka skador.

– Vi hade ju aldrig gjort en grep förut och visste inte riktigt hur vi skulle komma vidare i utvecklandet. Vi ville ju göra en hållbar kvalitetsprodukt, berättar Patrick.

Det var då Patrick kom i kontakt med UU Innovation och insåg att det fanns hjälp att få. På universitetet. Patrick blev inbjuden att delta på universitetets AIMday för att testa om forskare kunde hjälpa honom att komma vidare.

– Det var otroligt givande! utbrister Patrick. Kvaliteten på kunnandet på universitetet är ju så hög. Där finns ju forskare med åratal av erfarenhet av de materialproblem vi hade.

Ett problem som Patrick behövde hjälp med var varför handtaget på grepen ibland färgade av sig och svärtade ner händerna. Några forskare nappade och började undersöka saken. Det visade sig att beläggningen på skaftet var för tunn.

– Det var till stor hjälp för oss att få reda på det. Förr visste vi ju inte vilken tjocklek på beläggningen som krävdes. Nu kunde vi ta fram en kravspec på det till vår leverantör i Kina och meddela våra distributörer att detta problem var åtgärdat med nästa leverans.

Att kunna åtgärda svagheter snabbt är av avgörande betydelse för en ny produkt.

–  Annars kan efterfrågan dö direkt. Att ha fått hjälp i detta känsliga skede har varit ovärderligt för oss. Vi har ju inte samma resurser som storföretagen till varken utveckling eller marknadsföring. Men hade inte UU Innovation kontaktat oss så hade vi aldrig tänkt på att vi kunde vända oss till universitetet. Jag tycker man borde marknadsföra den här möjligheten mycket mer, menar Patrick.

Och samarbetet med universitetet slutade inte där. Tre studenter engagerades i att utveckla grepen ytterligare som examensarbete i utbildningen. Den nuvarande grepen är gjord för att mocka i spån och torv. Studenterna hjälpte till att konstruera en grep även för halm. De tittade också på hur man kan skarva skaftet, som är ovanligt långt, så att den blir enklare att packa och transportera.

– De var jättetaggade på detta. De tycker det var spännande att få vara med och lösa problem som de vet kommer till verklig nytta, säger Patrick.

Patrick berättar att de nu fortsätter med ytterligare ett studentprojekt i jakten på en ännu bättre produkt.

– En student kommer att titta på konstruktionen av grephuvudet, och med simuleringar hitta de svagaste punkterna för att kunna uppgradera till en ännu mer hållfast konstruktion.