Goda exempel

Här hittar du berättelser om samarbeten mellan forskare, studenter och företag och organisationer som initierats med stöd av oss på UU Innovation. Det är samtidigt berättelser om hur samarbete berikar och relationer kan växa sig starka. 

Samverkan optimerar antibiotikaanvändning

Behovet av att säkra tillgängligheten till befintliga antibiotika i Sverige och att dessutom utveckla dessa vidare var startskottet för samverkansplattformen Platinea. Idag är flera universitet, sjukvården, myndigheter och läkemedelsföretag redo att driva arbetet framåt.

Läs mer om Platinea

Hållbara ytor med många vinster

Ytan är viktig. Inte minst inom skärande bearbetning. Professor Mats Boman på Ångströmlaboratoriet leder ett stort forskningsprojekt som fokuserar på framtidens superegenskaper för ytskikt på skär. I samarbete med KTH, Chalmers och Sandvik genom bolagen Sandvik Coromant och Seco Tools utvecklar han ny kunskap.

Läs mer om projektet

Stor hjälp för litet företag

Har du mockat hästskit med en vanlig grep någon gång? Då vet du hur det är. Hästägarna Patrick och Lydia Springer tänkte att det måste finnas ett bättre sätt. Och det gjorde det. Resultatet heter SverigeGrepen som nu exporteras ut i världen.
– Den hjälp vi fått från universitetet har varit ovärderlig, säger Patrick Springer.

Läs mer om SverigeGrepen

Lyckosamt samarbete om viktiga diabetesfrågor

Peter Bergsten, professor i medicinsk cellbiologi, kan nu blicka tillbaka på ett mycket produktivt samarbete med företaget Mercodia. Två produkter inom diabetesdiagnostik är några av resultaten och nu hoppas de på nya medel för att kunna fortsätta sitt samarbete kring barn med överviktsrelaterad typ 2 diabetes.

Läs mer om samarbetet