Forskargruppen som vill utrota livmoderhalscancer
2021-09-24

Att utrota livmoderhalscancer, det är drivkraften bakom konceptet för självprovtagning som en forskargrupp vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi utvecklat. Efter stora studier är konceptet HPVir redo att börja användas i större skala.
I 20 år har forskargruppen vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi (IGP) jobbat med att ta fram HPVir, en kombination av ett självprovtagningskit och ett HPV-test. Testet ska upptäcka om en kvinna är smittad av HPV-viruset och därmed löper större risk att drabbas av livmoderhalscancer.
– Vi har jobbat med det här konceptet väldigt länge, så det har blivit ett stort antal studier genom åren för att säkerställa att det fungerar, säger Ulf Gyllensten, professor vid IGP som leder forskargruppen som tagit fram HPVir.
– Initialt gjorde vi studier i mindre skala. Där lät vi ett antal kvinnor dels ta provet själv vid besök hos en läkare och därefter gjordes en kompletterad assisterad provtagning av läkaren, berättar Inger Gustavsson, projektledare för forskargruppen.
Vid assisterad provtagning samlas celler från livmodertappen, vilka studeras i mikroskop alternativt testas för HPV-virus. Vid självprovtagning är det istället vaginalt sekret som testas och det är enbart HPV-viruset som man testar för. I de jämförande studierna tog också läkaren ett vävnadsprov ifrån livmoderhalsen där man letar efter cellförändringar som kan vara förstadium till livmoderhalscancer.
Självprovtagningen missar inga cellförändringar
Resultatet av de inledande studierna var positiva.
– Det var väldigt bra överensstämmelse av HPV-resultatet, mellan det prov som kvinnan tog och det som läkaren tog. Vi hittade faktiskt fler HPV-typer i det prov av vaginalt sekret som kvinnan tog själv, säger Inger Gustavsson.
Slutsatsen forskargruppen drog efter de initiala studierna var att självprovtagningen inte missar allvarliga cellförändringar och man fortsatte då att testa konceptet i större studier.
– Det som också var viktigt för oss att säkerställa var att resultaten var konsistenta över tid. Därför hade vi ett antal kvinnor som tog självprov varje dag under en månad, säger Inger Gustavsson.
Hälften av kvinnorna i den gruppen hade en hormonell variation på grund av menscykeln, vilket kan påverka det vaginala sekretet. Den andra hälften av gruppen var äldre kvinnor utan samma hormonella påverkan.
– Vi såg att resultaten var konsistenta och inte hade någon påverkan vare sig av menscykelns hormonella svängningar eller av att kvinnan var i eller hade passerat klimakteriet, berättar Ulf Gyllensten.
36 000 kvinnor i Uppsalastudie
Efter att forskargruppen dels säkerställt överensstämmelsen med assisterad provtagning och att man fick konsistenta resultat över tid gick man vidare till större studier. Man bjöd in 36 000 kvinnor att delta under de tre år studien rullade i Uppsala län. Syftet var att jämföra självprovtagningskonceptet med den rutin som fanns i länet; cellprovtagning med assisterad provtagning enligt screeningprogrammet. De kvinnor som använde självprovtagning och testade positivt för HPV upprepade självprovet efter drygt fyra månader och var de fortfarande HPV-positiva remitterades de till efterföljande undersökning hos läkare.
– Resultaten av studien visade att vi med HPVir hittade dubbelt så många kvinnor med allvarliga cellförändringar, berättar Inger Gustavsson.
Ulf Gyllensten leder den forskargrupp som tagit fram HPVir. Förutom att HPVir visat sig vara bättre på att upptäcka cellförändringar ser han också andra fördelar med självprovtagningen.
– I dag är det mer än 20 procent av kvinnorna som av olika anledningar inte deltar i cellprovtagningen. Våra studier visar att fler kvinnor skulle delta vid självprovtagning, och på så vis skulle vi få en bättre täckning, berättar han.
Innovationen i provtagningskortet
De hälsoekonomiska analyser man gjort av HPVir visar också att det är mycket billigare. Sjukvården skulle kunna spara upp till 50 procent av dagens kostnader för screeningen. Man sparar in på primärvårdens kostnader och dessutom transport- och personalkostnader. Det gör att det går att testa fler kvinnor.
– I det screeningprogram som finns i dag slutar man testa kvinnor efter att de fyllt 64 år. Det gör att man missar en stor grupp av äldre kvinnor som faktiskt har en ökad risk att drabbas av livmoderhalscancer, berättar Ulf Gyllensten.
Livmoderhalscancer är vanligast bland kvinnor i åldrarna 30-40 år och efter att man har fyllt 70 år.
Innovationen i HPVir ligger inte bara i att man tar provet själv utan också att man vid provtagningen använder ett speciellt provtagningskort för där kvinnan fäster sitt vaginalsekret. Provtagningskortet visar tydligt att sekretet har fastnat och prover är stabila i rumstemperatur under flera år. Prov på kortet är även smittsäkert, vilket betyder att de som hanterar kortet inte kan bli smittade av eventuella andra virus som skulle kunna finnas i provet.
– Det gör att provtagningskortet med fördel kan användas i länder där HIV-viruset är utbrett, säger Ulf Gyllensten.
Den enklare och billigare metoden gör också att utvecklingsländer lättare kan genomföra provtagningen.
Moraliskt ansvar som forskare
HPVir är numera ett registrerat varumärke. Nästa steg för forskargruppen är att HPVir ska bli CE-märkt. CE-märkningen står för hälsa, miljö och säkerhet och betyder att tillverkaren intygar att produkten uppfyller EU:s grundläggande hälso- miljö- och säkerhetskrav. Det här är en ny lag som trädde i kraft i maj 2021. För att en produkt ska kunna bli CE-märkt måste det stå ett företag bakom produkten. En ny värld för de flesta forskare. Inger Gustavsson och Ulf Gyllensten är dock överens om att det här är framtiden.
– Vi vill rädda fler liv och brinner verkligen för att HPVir ska användas, säger Ulf Gyllensten.
– CE-märkning är det enda sättet att nå ut, och det är vårt moraliska ansvar som forskare att få ut det här till allmänheten, säger Inger Gustavsson.
Aktuellt
-
UU Innovation nylanserar poänggivande kurs
Oavsett forskningsområde är det viktigt att ha kunskap om sina kunskapstillgångar och hur man
bäst hanterar dem. Det får du i UU Innovations nya kurs ”Strategisk hantering av forskningsresultat”
som är öppen för anmälan. Foto: Mikael Wallerstedt.Hallå där Nhils Forslund, rådgivare på UU Innovation och ansvarig för kursen ”Strategisk hantering av forskningsresultat” som startar i maj 2023 och nu är öppen för anmälan.
-
Årets första Attraktiva innovationsprojekt
Här är årets första mottagare av UU Innovations utmärkelse Attraktivt innovationsprojekt.
Foto: Sara Gredemark, David Naylor, Mikael Wallerstedt.Ett knappt kvartal in i 2023 och UU Innovation tilldelar fem projekt utmärkelsen Attraktivt innovationsprojekt. Projekten premieras för betydelsefulla framsteg på vägen från idé till innovation. De lovande innovationerna inkluderar snabbdiagnostik för luftvägssjukdomar, verktyg för förnyelse i organisationer och ny strålbehandling mot en idag obotlig cancer.
-
Sommarjobb blev startskottet för eget företag
Viktoria Engqvists sommarjobb på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet lade grunden
för Lea Cares. Under våren 2023 lanserar företaget sin första produkt.
Foto: Mikael Wallerstedt.Hon har hittat sina intressen inom biologi och kemi, går igång på utmaningar och att lära nytt. Viktoria Engqvist är apotekarstudenten vid Uppsala universitet som driver företag med produkter för friskare naglar, hud och hår.
-
Stöd gav ökat självförtroende för nyttiggörande
För att nå ut till en bredare målgrupp med sina forskningsresultat har Marcus Wanselius tagit
hjälp av UU Innovation. Foto: Mikael Wallerstedt.Marcus Wanselius började sitt doktorandprojekt utan andra mål än en färdig avhandling, men med lovande resultat i handen insåg han att det kunde bli något mer. Nu arbetar han med att paketera sin metod för att sälja till läkemedelsindustrin.
-
Startups från Uppsala universitet på inspirationsresa till USA
I februari deltar tre startup-projekt från Uppsala universitet i ett inspirations- och
internationaliseringsprogram i Boulder, USA inom ramen för samarbetsprojektet Sireus.
Foto: Mikael Wallerstedt.Hallå där Frida Henningsson Johnson, affärsrådgivare vid UU Innovation, som i februari tar tre avknoppningsbolag från Uppsala universitet till innovationshubben Boulder i USA.
-
Få synlighet för din forskning
Åtta forskningsprojekt från Uppsala universitet kom in på IVAs 100-lista 2022.
Foto: David Naylor, Mikael Wallerstedt och Ingrid Ajaxon.Nu har ansökan till Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) 100-lista 2023 öppnat. En plats på listan kan ge ditt forskningsprojekt ökad synlighet, kontaktytor mot näringsliv och samhälle samt främja nyttiggörande av resultaten. Ansök senast 28 februari 2023.
-
Fem innovationsprojekt får utmärkelse
Anna Överby Wernstedt och Ylva Ivarsson är ett av de forskarteam som nyligen tilldelats utmärkelsen
Attraktivt Innovationsprojekt för sitt arbete med att nyttiggöra forskningsresultat. Foto: Ingrid Ajaxon.Med utmärkelsen Attraktivt Innovationsprojekt uppmärksammar UU Innovation forskare och studenter som tagit stora steg mot att omsätta idéer och forskningsresultat till innovation och samhällsnytta. Fem nya innovationsprojekt har nu premierats.
-
Experimentlust blev startskottet för nytt virustest
Forskaren Liza Löf tar nu steget in i entreprenörskapet med ambitionen att förse vården med
ett nytt verktyg för snabbdiagnostik av respiratoriska sjukdomar. Foto: Mikael Wallerstedt.En entusiastisk forskare, ett försök i labbet som egentligen skulle gått fel, och ett dedikerat innovationsstöd. Där har ni receptet på hur ett nytt snabbtest för att diagnostisera luftvägssjukdomar kan komma att se dagens ljus.
-
Med sikte på ökad kvalitet i hälso- och sjukvården
Max Schoenberg ryggar inte för utmaningar och vill bidra med att förbättra vården med sin affärsidé.
Foto: Hannes Rohrer.Max Schoenberg satsade allt för att ta sig in på magisterprogrammet i entreprenörskap vid Uppsala universitet. Och det blev i Uppsala han hittade inspirationen och stödet för att våga satsa på sin idé. Nu bygger han ett team för att förverkliga visionen om en lösning för kvalitetsuppföljning i vården.
-
Forskaren valde företagandet
Emil Rosén har startat företaget Sapiron baserat på en idé han utvecklade under sin forskarutbildning.
Foto: Mikael Wallerstedt.De flesta söker sig inte till den akademiska världen för att de vill blir entreprenörer. Det gjorde inte heller Emil Rosén, men idén han utvecklade under sin forskarutbildning var för lovande för att låta bli.
– Det är inte så dramatiskt. Framför allt är jag en problemlösare. -
Flera innovationsbolag från Uppsala universitet på prestigelista
"Vi är stolta över att bli utvalda till ett av årets 33 mest innovativa och lovande företag i Sverige",
säger Dragos Dancila, forskare vid Ångströmlaboratoriet och medgrundare av Percy Roc.Varje år presenterar Ny Teknik en lista över 33 unga tech-företag i Sverige som bedöms ha framtiden för sig, och varje år brukar innovationskraften vid Uppsala universitet avspeglas i listan. På årets 33-lista finns sex innovationsbolag med koppling till forskning och utbildning vid universitetet.
-
Nya attraktiva innovationsprojekt utsedda
Teamet bakom Virubustor är en av de nya mottagarna av UU Innovations utmärkelse Attraktivt
innovationsprojekt. Foto: Mark Harris.Från en app som kan underlätta vårdvardagen för läkare till en ny teknik för att rena luft i fordon. UU Innovation har utsett fyra nya attraktiva innovationsprojekt som forskare och studenter vid Uppsala universitet står bakom.
-
Ansök om en plats i UU Innovations mentorprogram
Bredda ditt nätverk, utveckla din idé och dina kunskaper om nyttiggörande genom
UU Innovations mentorprogram. Det är dags att ansöka till vårterminen 2023.
Foto: Mikael Wallerstedt.Nu kan du söka till UU Innovations mentorprogram och få nya kunskaper och nätverk som kan ta din idé till nästa nivå. Ansök senast 15 november 2022 för chansen att få en mentor till vårterminen 2023.
-
Starkt team bakom ny behandling av ögonsjukdom
Genom att kombinera spjutspetskompetens inom biologisk forskning med praktisk erfarenhet av
läkemedelsutveckling hoppas Elisabet Ohlin Sjöström och Lena Claesson-Welsh kunna ta ett
nytt läkemedel mot klinik. Bild: Mikael Wallerstedt.För att driva ett innovationsprojekt framåt behövs flera olika kompetenser. Lena Claesson-Welsh och Elisabet Ohlin Sjöström tar fasta på varandras styrkor för att tillsammans utveckla ett nytt behandlingsalternativ för svåra ögonsjukdomar.
-
10 forskare får extra stöd genom UU Innovations mentorprogram
Micheline van Riemsdijk är forskare vid kulturgeografiska institutionen och en av deltagarna i
programmet. Hon vill omsätta sina kunskaper om social integration av högkvalificerade
flyktningar till en användbar lösning. Foto David Naylor.I UU Innovations mentorprogram matchas doktorander och forskare med mentorer som är verksamma utanför akademin. En ny omgång har startat och vid avsparken möttes alla deltagare och deras mentorer för att få en introduktion till vad som väntar.
-
UU Innovation förstärker teamet
Mathias Blob är teologen från Lund som blev investerare i innovationskraft i Uppsala. Nu kliver han
in i rollen som affärsrådgivare på UU Innovation. Foto Mikael Wallerstedt.Hallå där Mathias Blob! Du är ny affärsrådgivare på UU Innovation från 1 september 2022.
-
De vill ge orkidéer nytt liv
För arter de handpollinerar, till exempel Guckusko, vet de exakt vilka föräldrarna är till varje planta.
Spårbarhet är en central del av metoden för att skapa hållbara bestånd av vildväxande orkidéer.
Foto: Linus Söderquist.Genom att kombinera sina kunskaper inom bevarandegenetik och orkidéodling har Linus Söderquist och Simon Hultby tagit fram en metod för reintroduktion och förstärkning av hotade populationer. För att den ska komma till användning har de startat ett företag tillsammans.
-
Hjärnäpplet till Johan Elf och Özden Baltekin
Johan Elf och Özden Baltekin har tagit fram det snabbaste antibiotika-känslighetstestet i världen.
Foto: Mikael Wallerstedt.På bara 30 minuter kan deras test kan avgöra vilket antibiotika som krävs för att behandla en urinvägsinfektion. Johan Elf och Özden Baltekin prisas för innovationen som kommer att bidra till minskad antibiotikaresistens och mer individanpassad vård.
-
Populär 1700-talsmedicin i ny form
Nils-Otto Ahnfelts och Hjalmars Fors arbete med att återskapa Hjärnes Testamente började som
ett forskningsprojekt vid institutionen för idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet.
Foto: Antidotarium AB.Hallå där Nils-Otto Ahnfelt, disputerad apotekare och gästforskare på institutionen för farmaceutisk biovetenskap. Du har tillsammans med vetenskapshistorikern Hjalmar Fors tagit fram en rekonstruktion av den 300 år gamla medicinen Hjärnes Testamente i form av en bitter snaps. Hur kom ni på idén att återskapa en 1700-talsmedicin?
-
“Jag vill att metoden kommer till användning och inte blir liggande i byrålådan”
Robin Dürr fick chansen att genomföra sin forskarutbildning i ett EU-finansierat projekt. Med resultat
som gör det möjligt att motverka klimatförändringar ser han den direkta tillämpningen av sin forskning
och hur den kan komma samhället till nytta. Foto: Mariia PavliukMed sin nya och patentsökta tillverkningsmetod för membranelektrodaggregat hoppas Robin Dürr, doktorand i fysikalisk kemi, skynda på användningen av elektrokemiska celler, som bränsleceller, och därmed övergången till förnybara energikällor. UU Innovation ställde några frågor till honom om metoden och planen för att få ut den till marknaden.
-
Nytt grepp ska minska butiksstölder
Med sin startup Datana vill Ali Jumaa och Adib Ahrari vitalisera detaljhandeln genom att få ner
stölderna. Nyligen lanserade företaget sin första prototyp där AI används i brottsförebyggande syfte.
Foto: DatanaAdib Ahrari och Ali Jumaa har startat företaget Datana tillsammans med fem studiekamrater från Uppsala universitet och KTH. De vill minska stölderna i dagligvaruhandeln genom smart teknik som hjälper butikspersonal att jobba förebyggande.
-
Ny analysmetod siktar på mer specifika sjukdomsdiagnoser
Daniel Globisch, universitetslektor på Uppsala universitet, har utvecklat en metod för mer specifika
diagnoser av metabola sjukdomar. Foto: Mikael WallerstedtFinns det effektivare sätt att upptäcka sjukdomar i biologiska prover än de som är standard i dag? En ny metod ger hopp. Daniel Globisch, universitetslektor och tidigare fellow på SciLifeLab på Uppsala universitet, tror att hans metod kommer att bli ett framtida verktyg för klinisk användning.
-
Så kan innovation från Uppsala universitet minska resistenta bakterier
Nikos Fatsis-Kavalopoulos och hans forskarkollegor har utvecklat en ny metod för ta reda på hur
effektiva två kombinerade antibiotika är på att stoppa bakteriers tillväxt. Foto: Mikael WallerstedtAtt behandla svåra infektioner med kombinerad antibiotika har länge varit praxis i den svenska vården. Trots det finns det, just nu, inget kliniskt test för hur väl det faktiskt fungerar. Det vill forskaren Nikos Fatsis-Kavalopoulos ändra på med hjälp av en nyutvecklad metod.
-
Hon skapar strålande chanser för cancerpatienter
Marika Nestor, docent i medicinsk strålningsvetenskap vid Uppsala universitet, driver på
utvecklingen av målsökande radioaktiva läkemedel för behandling av en mycket allvarlig
cancerform där det saknas effektiv behandling. Foto: David Naylor.Radioaktiva läkemedel mot cancer är på stark frammarsch och Marika Nestor gör allt hon kan för att bidra till utvecklingen. En antikropp från hennes labb ger hopp om en framtida behandling för dem som drabbas av anaplastisk sköldkörtelcancer, en idag obotlig cancerform.
-
Digital plattform samlar historiska recept och berättelserna bakom
”När man tittar i marginalerna på de här böckerna och sidorna, kan man ibland hitta barnteckningar.
Det är fint att få ta del av det som människor lämnar efter sig”, säger Helga Müllneritsch.
Foto: Mikael Wallerstedt.Svunna tiders recept och kokböcker är en rik källa till kunskap för den som vill lära sig om mat och ätvanor från förr. Desto mindre är däremot känt om människorna bakom recepten. Men ett digitalt dokumentationsprojekt av forskare från Uppsala universitet ska förhoppningsvis ändra på den saken.
-
I huvudet på en affärsrådgivare
Susanne Bredenberg och Ingrid Ajaxon arbetar som affärsrådgivare på UU Innovation och är alltid nyfikna på att höra mer om ny forskning från universitetet. Foto: Sara Gredemark. Hallå där Susanne och Ingrid, affärsrådgivare vid Uppsala universitet, som har nyttiggörande som arbetsfält och en stödjande roll gentemot både studenter och forskare.
-
Premieras för framsteg på vägen från idé till innovation
Innovationsprojekt för bättre hälsa får utmärkelse från UU Innovation för sin förmåga att attrahera finansiering för fortsatt utveckling. UU Innovation uppmärksammar forskningsbaserade innovationsprojekt som engagerat finansiärer, investerare och kunder för fortsatt utveckling och nyttiggörande. Sex nya projekt har tilldelats utmärkelsen Attraktivt innovationsprojekt.
-
Åtta forskningsprojekt från Uppsala universitet på IVAs 100-lista
Marika Edoff, forskare inom solcellsteknik vid Uppsala universitet koordinerar SOLVE (Solelforskningscentrum Sverige) som är ett av de projekt som valts ut till IVAs 100-lista 2022 för sin potential till affärs- och samhällsnytta. Foto: Mikael Wallerstedt. Nu presenterar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) årets 100-lista. De utvalda forskningsprojekten på temat teknik i mänsklighetens tjänst bedöms vara redo att kunna nyttiggöras inom en snar framtid. Åtta av de totalt 70 projekten på listan bedrivs vid Uppsala universitet.
-
Uppsalaforskare prisas som nytänkande entreprenör
Rymdteknikforskaren Anders Ajaxon Persson får ÅForsk Entreprenörsstipendium 2022 för idén att omvandla en uppfinning som var tänkt att upptäcka spår av liv på Mars till en användbar lösning i vården av för tidigt födda barn. Foto: Ingrid Ajaxon. Anders Ajaxon Persson, forskare i rymdteknik vid Uppsala universitet och medgrundare av företaget Fourth State Systems, är en av de tio nytänkande entreprenörer i Sverige som tilldelas ÅForsk Entreprenörsstipendium 2022. Han prisas för sin drivkraft att förse vården med en ny lösning för att övervaka för tidigt födda barns hälsa.
-
Träffsäker matchning i UU Innovations mentorprogram
Daniel Camsund, forskare vid institutionen för cell- och molekylärbiologi, har fått en rejäl skjuts i sitt innovationsprojekt tack vare sin mentor. För den som vill ha extra stöd för att utveckla en idé mot innovation finns UU Innovations mentorprogram. Sista ansökningsdag till höstterminens programstart är 30 april. En av de forskare som går programmet nu är Daniel Camsund som har en teknisk idé som kan snabba på utvecklingen av biologiska läkemedel.
-
Frida Henningson Johnson förstärker teamet på UU Innovation
Frida Henningson Johnson är ny affärsrådgivare vid UU Innovation. Foto: Mikael Wallerstedt. Forskning, innovation och kommunikation ligger henne varmt om hjärtat. Nu växlar Frida Henningson Johnson tillbaka till akademin efter flera år i näringslivet och sedan 1 april 2022 är hon ny affärsrådgivare på UU Innovation.
-
Vem formar framtiden? (inspelning)
Nu kan du ta del av inspelningen från UU Innovations seminarium om inkluderande innovation från den 8 mars 2022. Se inspelningen från UU Innovations digitala seminarium 8 mars 2022 om inkluderande innovation, som nu finns tillgänglig med undertexter på både svenska och engelska.
-
Mentor som bollplank för nyttiggörande
Liza Löf är en av de forskare som fått en mentor från näringslivet i UU Innovations mentorprogram. Hallå där Liza Löf, forskare vid institutionen för immunologi, genetik och patologi. Du är en av de forskare som går UU Innovations mentorprogram, som nu är öppet för ansökan igen. Vad är det bästa med programmet tycker du?
-
Tar lovande upptäckt vidare mot covidläkemedel
Att kommersialisera forskningsresultat är en ny erfarenhet för Jens Carlsson vid institutionen för cell- och molekylärbiologi, men han hoppas redan nu få möjligheten att vara med i nya projekt som kan leda till läkemedel. Foto: Niklas Norberg Wirtén. Hallå där… Jens Carlsson, universitetslektor vid institutionen för cell- och molekylärbiologi och en av forskarna bakom en ny lovande molekyl för läkemedel mot coronavirus.
-
Hjärnäpplet - innovationspris med många dimensioner
Hjärnäpplet har utvecklats från ett pris för materialforskare på Ångströmlaboratoriet till att bli hela universitetets innovationspris. Själva prisföremålet har en alldeles speciell historia att berätta. Samtidigt är det i sig ett spännande konstföremål med ett djup i flera dimensioner. Hjärnäpplet togs först fram för att premiera materialforskare med hållbara affärsidéer. Nu belönar den all sorts innovation på Uppsala universitet, och gör det med massor av inbyggd symbolik. För designen står tidigare forskaren Richard Karmhag.
-
UU Innovations mentorprogram öppet för ansökan
Ge din idé en extra skjuts genom UU Innovations mentorprogram. Ansökan till höstterminen 2022 är öppen. Foto: Mikael Wallerstedt. Nu finns chansen att söka till UU Innovations mentorprogram för doktorander och forskare intresserade av att få en extra skjuts i sina nyttiggörandeprojekt. Ansök senast 30 april för möjligheten att få en plats i programmet till höstterminen 2022.
-
Användbar kunskap för att förverkliga potentialen i forskningsresultat
Att få lära sig om patentdatabaser och hur man söker efter patentinformation var några av de saker som
doktoranden Arindam De Tarafder verkligen uppskattade med UU Innovations poänggivande kurs om
immaterialrätt i forskning. Foto: David Naylor.Tre frågor till Arindam De Tarafder, doktorand vid institutionen för cell- och molekylärbiologi som i höstas deltog i UU Innovations kurs om immaterialrätt i forskning. En ny kursomgång pågår nu.
-
Materialföretag i Uppsala lanserar specialtandkräm
Det pågår utveckling av fler produkter som samtliga kommer att ha Caposal som genomgående ingrediens, berättar Håkan Engqvist, professor i materialvetenskap vid Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt. Hallå där… Håkan Engqvist, professor i materialvetenskap vid Uppsala universitet och medgrundare till Psilox, företaget som tar nya biomaterial till dentalmarknaden och nu lanserat sin första produkt under varumärket Caposal.
-
Renare luft i bussen kan snart bli verklighet
Marvin Seibert mäter luftflödet i nyinstallerade, tio meter långa luftutsugskanaler i en elhybridbuss som tar 70 passagerare. Foto: Mark Harris. Att välja annat färdsätt än bussen har under coronapandemin varit en självklarhet för de flesta som haft möjlighet. Vi har uppmanats att undvika och inte bidra till trängsel ombord. En ny teknik för luftrening i bussar ger hopp om en trygg kollektivtrafik även i pandemitider.
-
Nyfiken på immaterialrätt?
Nu är anmälan öppen till kursen Immaterialrätt i forskning: strategier och metoder som börjar den 23 mars. Kursen är poänggivande och ges av UU Innovation i samarbete med Patent- och registreringsverket, PRV. Foto: Shutterstock. Stärk dina möjligheter att omvandla resultat från din forskning till bredare samhällsnytta genom ökad kunskap om immaterialrätt. Tillsammans med PRV ger UU Innovation den poänggivande kursen Immaterialrätt i forskning: strategier och metoder. Anmälan är öppen.
-
Från medicinsk genetik till rysslandsstudier – 14 forskare tar plats i UU Innovations mentorprogram
Beata Filipek-Gorniok är en av dem som fått en mentor genom programmet. Hon är projektsamordnare vid zebrafiskfaciliteten vid institutionen för organismbiologi och vill med stöd av sin mentor komma vidare med utvecklingen av en kommersiell tjänst. Foto: Tiffany Klingström Nu har starten gått för årets första omgång av UU Innovations mentorprogram. Vid första tillfället möttes samtliga forskare och deras mentorer på Zoom och nu inleds ett sex månader långt samarbete.
-
Skapa synlighet för din forskning
Inger Gustavsson och Nazar Akrami arbetar med de två forskningsprojekt från Uppsala universitet som valdes ut till IVAs 100-lista 2021. Foto: Mikael Wallerstedt/Mark Harris. En plats på IVAs 100-lista kan ge ditt forskningsprojekt ökad synlighet och större möjlighet att bidra till nya lösningar och samhällsnytta. Årets tema är teknik i mänsklighetens tjänst. Ansök senast 28 februari.
-
Sök ÅForsk Entreprenörsstipendium 2022
Branchorganisationen SISP och stiftelsen ÅForsk söker morgondagens mest innovativa entreprenörer med koppling universitetsmiljö. Bild: www.sisp.se. ÅForsk Entreprenörsstipendium riktar sig till entreprenörer som har koppling till universitetsmiljö, antingen som student, doktorand, forskare eller lärare. Tio stipendiater ska utses som alla får 200 000 kronor var. Årets utlysning är öppen.
-
Effektiv metod för att planera impact
I januari och februari arrangerar UU Innovation en workshop i verktyget Impact planning canvas som kan hjälpa forskare att beskriva forskningens långsiktiga effekter och vägen dit. Foto: Mikael Wallerstedt. Impact planning canvas är en metod som snabbt kan ge forskaren en översikt över kedjan från forskningsfrågeställning till samhällspåverkan. I januari och februari arrangerar UU Innovation en workshop i metoden. Förhoppningen är att bidra med nya insikter som inte minst kan komma till användning när det är dags att söka forskningsanslag.
-
Ny teknik spårar mutationer med större precision
Lei Chen, forskare vid institutionen för immunologi, genetik och patologi och medgrundare av Rarity Bioscience AB vill se sin teknik göra nytta för patienter. Foto: David Naylor. En snabb, känslig och pålitlig teknik för att upptäcka mycket små spårmängder av mutationer. Det är uppfinningen som ligger till grund för Rarity Bioscience, ett nytt avknoppningsbolag från Uppsala universitet.
-
Patentskydd skapar möjligheter
Ana Belen Iglesias Gonzalez har sökt patent på en uppfinning hon gjort i labbet under sin tid som doktorand. Foto: privat. Hallå där Ana Belen Iglesias Gonzalez, doktorand på institutionen för neurovetenskap som nyligen skickat in en patentansökan för en ny typ av provrörsställ.
-
De vill utveckla vården inifrån
Fredrik Junerfält har studerat till läkare vid Uppsala universitet och är en av grundarna till RoundBit. Foto: Klara Westman. Inga fler papperslappar i samband med ronder och beslut i sjukvården. Det är målet för RoundBit, ett företag som grundats av två läkare som ser det som nödvändigt att utveckla vården inifrån.
-
Innovationspris till Uppsalastudent
Mamduh Halawa har tilldelats andrapriset på 75 000 kr för sin app Zeeds av stiftelsen SKAPA som årligen delar ut ett innovationspris till unga innovatörer. Foto: Johan Wahlgren. Hallå där… Mamduh Halawa, student på psykologprogrammet vid Uppsala universitet som tagit fram appen Zeeds och nu tilldelats innovationspriset SKAPA-talang för unga innovatörer i den nationella finalen.
-
UU Innovation förstärker teamet med ny affärsrådgivare
Ingrid Ajaxon är ny affärsrådgivare på UU Innovation från 1 november 2021. Foto: Mikael Wallerstedt. Ingrid Ajaxon är ny affärsrådgivare på UU Innovation från 1 november. Hon kommer närmast från Uppsalaföretaget Disruptive Materials som tagit det banbrytande materialet Upsalite till marknaden.
-
Fler vill testa sina idéer
Ett tydligare erbjudande och nya satsningar för att stimulera intresset för nyttiggörande är viktiga förklaringar till det högre och mer jämställda idéinflödet till UU Innovation enligt Malin Graffner Nordberg, avdelningschef. Foto: Mikael Wallerstedt. Årets nysatsning vid UU Innovation har gett resultat. Under årets första nio månader har det kommit in lika många idéer från forskare och doktorander som under helåret 2020. Tidigare års skeva idéinflödet har rätats ut och det är fler kvinnor bland idébärarna som söker stöd för att testa potentialen i sina idéer.