Uppsalaforskaren Sara Mangsbo utsedd till en av Sveriges mest innovativa entreprenörer

2020-04-02

Sara Mangsbo
Sara Mangsbo, forskare inom immunonkologi prisas för sin kroppsfabriksinnovation som kan ge snabbare och billigare invididanpassade cancerbehandlingar. Foto: Barbara Locke Grandér.

Sara Mangsbo, cancerforskare och serieentreprenör har utsetts till en av Sveriges tio mest innovativa entreprenörer 2020 av Stiftelsen ÅForsk och branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks, SISP. Hon tilldelas ÅForsk Entreprenörsstipendium om 200 000 kronor för läkemedelsutvecklingsprojektet IMMGAP.

Stiftelsen ÅForsk tillsammans med Swedish Incubators & Science Parks har utsett Sveriges tio mest innovativa entreprenörer som får ta emot ÅForsk Entreprenörsstipendium om 200 000 kronor vardera. En av vinnarna är Sara Mangsbo, docent och biträdande lektor i antikroppsläkemedel vid Uppsala universitet och drivande kraft bakom innovationsprojektet Immune Gas Pedal (IMMGAP).

IMMGAP är en plattform som effektivt nyttjar kroppen som fabrik för att producera immunceller som kan eliminera cancerceller. På så sätt påminner den om vaccinering. Behandlingen blir skräddarsydd för individen men då plattformen använder en kombination av generiska och individanpassade komponenter kan produktionen göras snabbare. Därmed förkortas tiden till behandling samtidigt som kostnaden blir lägre. Projektet har sedan flera år stöd från SciLifeLabs Drug Development och Discovery plattform  där det är listat som högt prioriterat projekt.

ÅForsk Entreprenörsstipendium syftar till att stötta entreprenören att förverkliga sin affärsidé. Sara Mangsbo är mycket glad över stipendiet:

– Stipendiet ger ekonomisk energi till projektet och härlig glad energi till teamet som jobbar hårt för att göra detta till ett framgångsrikt projekt. Vi hoppas att plattformen vi utvecklar kan vara en förändringsbar vaccinplattform för cancer, men möjligen också för infektionssjukdomar. Vi ser att det behövs och krävs individanpassade behandlingar, samt förändringsbara vaccinplattformar, som snabbt kan etablera nya profylaktiska eller terapeutiska behandlingar genom att förbättra immunsvar mot tumörer eller virus.

Den gemensamma nämnaren för samtliga stipendiater är att de driver spännande och nytänkande företag eller projekt som utvecklats inom det akademinära ekosystemet för innovation som inkubatorer, science parks eller innovationskontor vid högskolor och universitet. Tekniken- och tjänsterna som ligger till grund för de tio utsedda entreprenörernas idéer har förankring inom forskning och utveckling med hög innovationshöjd.

Sara Mangsbos projekt får affärsutvecklingsstöd genom Uppsala universitets innovationskontor, UU Innovation, och holdingbolag, UU Holding. Under fjolåret fick projektet, i nationell konkurrens finansiellt stöd från innovationsmyndigheten Vinnova för att påskynda vägen mot marknaden. IMMGAP fick i december 2019 ta emot UU Innovations utmärkelse ’Attraktivt innovationsprojekt’ för att ha lyckats attrahera extern finansiering som ytterligare stärker utvecklingsmöjligheterna.

Aktuellt

Senast uppdaterad: 2023-05-12