UU Innovation förstärker med ny IP-rådgivare

2020-03-12

Som IP-rådgivare stöttar Thorunn Grenmark forskare och studenter vid Uppsala universitet med immaterialrättsliga frågor. Foto: Mikael Wallerstedt.

Hon trivs i entreprenöriella miljöer och vill bidra till att göra den viktiga, men ibland kniviga, immaterialrätten lättare. Thorunn Grenmark är sedan början av mars ny rådgivare vid UU Innovation och tar med sig närmare 30 års erfarenhet av immaterialrättsområdet in i sin nya roll.

Immateriella rättigheter kan upplevas snårigt men är viktigt när forskningsresultat kommersialiseras, och i forskares samverkan med externa organisationer.

Thorunn Grenmark tar nu plats i UU Innovations team av IP-rådgivare, som har till uppgift att stötta forskare i frågor som rör äganderätt av idéer och resultat. Hon kommer att dela sin tid mellan UU Innovation och KTH Innovation och därmed stötta forskare vid båda lärosätena.

Thorunn har gedigen erfarenhet från strategiskt och praktiskt arbete inom det immaterialrättsliga området från olika branscher. Bäst trivs hon i en miljö där teknik möter juridik och affärsstrategi. 

– Jag har ett brinnande intresse för teknisk innovation i kombination med juridiska frågor och strategiska utmaningar. Målet är att hitta kreativa tillvägagångssätt som ger mervärde till utvecklingen och minimerar juridiska risker inom immaterialrättsområdet, berättar Thorunn.

Hennes stora intresse för teknik har funnits med sedan barnsben och ledde henne till KTH där hon tog en civilingenjörsexamen i farkostteknik i början av 1990-talet. Efter examen bar det iväg till Patent- och registreringsverket, PRV, där inte bara teknikintresset kunde frodas utan även intresset för juridik började gro på allvar.

– Under åren på PRV insåg jag hur kul det var med juridik! Sedan dess har jag hållit fast vid kombinationen av juridik och teknik, vilket gör att jag idag kan hantera ett brett spektrum av uppgifter och frågeställningar inom immaterialrätten, säger Thorunn.

Hon har under många år arbetat i entreprenöriella miljöer och trivs bra med det. Hon beskriver det som en miljö som präglas av stark drivkraft och där specialistkompetenser får stort spelutrymme. Något som kräver förståelse och respekt för olika perspektiv.

– Att kunna bidra med min kompetens till att omvandla andra människors djupa kunskap till något användbart och kommersiellt gångbart är oslagbart, menar Thorunn.

Närmast kommer Thorunn från en roll som IPR Manager på ett mjukvaruföretag inom den finansiella sektorn, som under våren 2019 blev uppköpt av Nasdaq. Där arbetade hon nära forskning och utveckling, olika marknadsavdelningar, ledningsgrupper och externa parter för att driva och delta i projekt inom patentfrågor och lagefterlevnad. Hennes tekniska bredd sträcker sig dock långt utöver clearing- och tradingsystem. Under sin karriär har hon arbetat med innovationer inom optiska ögonlinser, radioteknik och regler- och styrsystem. För att nämna några områden.

Det stora intresset för det immaterialrättsliga området spiller över även på fritiden. Thorunn är aktiv i tre immaterialrättsföreningar, som inte bara ger henne möjlighet att hålla sig uppdaterad på aktuella frågeställningar och lagändringar utan även medför ett stort nätverk inom branschen.

Den tid som blir över ägnar Thorunn gärna åt distanslöpning och hon har nu siktet inställt på sitt tredje maratonlopp.

Aktuellt

Senast uppdaterad: 2021-11-26