Kerstin Ekelöf är ny IP-rådgivare på UU Innovation

2019-10-14

Kerstin Ekelöf.

En vetgirig kemist och cykelfantast har nu tagit plats i UU Innovations team av IP-rådgivare. Kerstin Ekelöf har gedigen erfarenhet av immaterialrättsfrågor inom läkemedelsutveckling och ser fram emot att få ha nosen i forskningsfronten även inom andra områden.

Kerstin Ekelöf kommer närmast från en tjänst som patentkonsult inom life science på patentbyrån Zacco i Stockholm. Dessförinnan hade hon två olika roller på läkemedelsutvecklingsbolaget Medivir. De första åren arbetade hon som läkemedelskemist på forskningsavdelningen med design och syntes av potentiella läkemedelskandidater, för att därefter bli IP manager på bolagets patentavdelning.

– Det blev ett karriärbyte och det är inget jag ångrar, tvärtom! Att jobba med patent innebär att jag får veta mycket av vad som händer i forskningsfronten, säger hon.

Som IP-rådgivare på UU Innovation kommer Kerstin att hjälpa forskare med nyhetsundersökningar och patenterbarhetsbedömningar och ge rådgivning kring patenteringsstrategier. Hennes erfarenhet av att skriva patentansökningar, att fastställa uppfinnarskap vid inlämning av nya patentansökningar och av hur patenteringsprocessen fungerar i olika länder kommer också väl till pass.

Kerstin berättar att arbetet på Medivir innebar ett tätt samarbete med forskarna. Att sätta sig in i forskningsresultat och rapporter, vetenskapliga artiklar och regelverk var vardag.

– Att ständigt lära mig nytt och att interagera med forskare är delar av mitt arbete som jag alltid uppskattat.

Kerstin disputerade 1996 i organisk kemi vid Stockholms universitet. Sedan tiden som doktorand har hon gillat att dela med sig av sin kunskap, och utbilda och hon är glad för att den möjligheten också finns i hennes nya roll. Dessutom ser hon fram emot att bredda sig.

– Jag tycker organiska läkemedelsmolekyler är jättekul men det ska bli spännande att också få jobba med exempelvis polymerer och idéer inom kemi och medicinteknik.

Att jobba tillsammans med andra mot ett gemensamt mål triggar Kerstin.

– Det är fantastiskt att det finns ett sådant starkt IP-stöd för forskarna här på Uppsala universitet. Dessutom jobbar vi i team med affärsrådgivare och samverkansledare för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att forskningen ska komma till nytta utanför akademin, säger hon och fortsätter:

– För hur det än är, även om en idé går att skydda med exempelvis ett patent så måste det finnas en kommersiell potential, annars kostar det mer än det smakar.

Kerstin bor i Stockholm och en dag i veckan arbetar hon på KTHs innovationskontor, som har ett samarbete med UU Innovation kring immaterialrättsexpertis.

På fritiden gillar Kerstin att vara aktiv och cykling har blivit en verklig favoritsysselsättning. Snart bär det av på en cykelresa till Mallorca för att ladda batterierna inför vintern.