Brustet korsband tände forskargnistan

2019-10-09

Sara Mangsbo, forskare vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap, biträdare lektor pch entreprenör.

Hon är vald till årets entreprenör 2019 av Veckans affärer, utvecklingschef, forskningsledare och biträdande lektor. Delaktig i två företag och flera projekt som tillsammans kan knäcka cancerns gåta. En resa som började i gymnasiet, i sorgen över en förlorad idrottskarriär.

– När jag var yngre var lagsporter som fotboll och handboll en stor del av mitt liv. När korsbandet gick sönder var jag ganska ledsen under ett år. Att förlora sportens teamkänsla och gruppdynamik lämnade ett stort tomrum, minns Sara Mangsbo.

När det inte gick att träna på samma nivå intresserade hon sig för medicin och för vad som krävs för att rehabilitera allvarliga knäskador. Hon insåg att det fanns mycket att ta reda på. Den nyfikenheten ledde till biomedicinska programmet på Uppsala universitet och senare till ett utbytesår vid McGill University. Där började hon en kurs i avancerad immunologi och blev intresserad av hur kroppens immunsystem kan attackera cancerceller.

– Att få dyka in i forskningen, med tiden bygga bolag och att starta en egen forskargrupp har gett mig tillbaka det som lagsporten gav mig i ungdomen. En stark vilja att dela en målbild och göra något bra för gruppen.

Efter ett år på Astra Zenecas marknadsavdelning har hon återvänt till akademin som biträdande lektor, forskningsledare och entreprenör i Ultimovacs, bolaget som nyligen köpte läkemedelsdelen i företaget Immuneed, vilket Sara Mangsbo själv startade 2014. Hur går allt ihop?

– Den gemensamma nämnaren är ämnet, immunologi. Immunterapi kan bota viss typ av cancer eller förlänga överlevnaden för patienter. Det är den övertygelsen som gör att jag orkar jobba så mycket, säger Sara Mangsbo.

En fri passersedel mellan akademi och industri förutsätter dock en förståelse för de olika rollerna.

– Du måste veta var gränserna går och ha en stark inre kompass och inte vara rädd för att belysa två sidor av myntet för de olika organisationerna.

Som mentor för studenter bjuder hon gärna på handfasta råd.

– Det är roligt att ge dem en vision om vilken väg de kan gå och visa på att det inte är täta skott mellan företag och akademin, säger Sara Mangsbo som också välkomnar att UU Innovation, UIC och statliga Vinnova stöder växelverkan mellan forskning och företag. Men stöd för ren grundforskning utan samverkanskrav är också av stor vikt framåt.

– När ett läkemedelsföretag går in i kliniken och gör kliniska studier som förhoppningsvis leder till en godkänd produkt, så genererar det nya frågeställningar. Det kan handla om verkningsmekanismer, behandlingsscheman, patientsäkerhet och mjuka värden kring hälsa som går tillbaka till akademin och forskningen. Den cirkeln kan bli väldigt stark och är central för att vi ska ha patienten i fokus framåt, både i akademin och inom hälso- och sjukvård.

Sara Mangsbos egen växelverkan har också gett henne ett slags dubbelseende.

– Min plats i akademin och i industrin har gett mig en känsla för vad som kan vara kommersiellt och vad som är grundforskning. Det gör att jag vågar bedöma och uttrycka vad som kommer att bli en kommersiell framgång och vad som inte blir det. Jag får också en unik möjlighet att hela tiden utvecklas genom att arbeta med personer i både akademi och industri som har olika spetskompetenser.

Frågan om varför hon blivit framgångsrik och nu senast vald till årets entreprenör av Veckans affärer leder till en kort tystnad och eftertanke.

– Jag har jobbat länge i det här forskningsfältet, ända sedan 2006, och tycker det är fantastiskt roligt. Jag har vågat röra mig utanför min bekvämlighetszon, inte backat för att ta nya initiativ och testa något nytt med hjälp av andra.

Viljan att pusha gränsen kan dock ha sina sidor. För ett år sedan gick korsband nummer två av under en färd med mountainbiken.

– Men nu har jag vågat mig tillbaka på cykeln och införskaffat en grailcykel och hoppas njuta av grusvägar i Uppland framöver, säger Sara Mangsbo.

SARA MANGSBO

Titel: Forskare vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap, biträdare lektor, entreprenör.
Ålder: 37 år.
Fritid: Cyklar Grail-cykel, umgås med familjen och har börjat segla igen
Motto: Våga säga ja och håll kvar din nyfikenhet.