Unik solcell ska driva energisnål teknik

2019-10-09

Grundarna av Peafowl Solar Power, Christina Paun och Jacinto Sá.
Foto: Cecilia Tilli.

Hållbarhet och skönhet. Det är två saker som sporrar Peafowl Solar Power i utvecklingen av en unik solcell som kan göras helt transparent och integreras i andra material.

Företaget grundades av bland andra forskarna Jacinto Sá och Cristina Paun och är en avknoppning från institutionen för kemi på Ångströmlaboratoriet. Utvecklingen av solcellerna bygger delvis på forskningsresultat som Jacinto Sá står bakom.

Solcellerna består av plasmoniska nanopartiklar. De är mycket tunna och kan göras helt transparenta. Till skillnad från andra solceller integreras de i andra material genom printning. Meningen är att de ska kunna strömförsörja teknik som är energisnål och som fungerar utan sladdar och batterier, eller förlänga batteriers drifttid.

Företaget är först i världen med att använda plasmoniska nanopartiklar som ljusabsorbenter.

– Det är oerhört spännande! Området är så nytt och det är fortfarande mycket som forskningen inte känner till om materialet, säger Jacinto Sá.

Solcellernas effektivitet är ännu i inte i närheten av de vanligaste solcellerna, kiselsolceller. Men Peafowl Solar Powers solceller har andra fördelar. Meningen är inte att som vanligt generera el som matas in i elnätet. Istället handlar det om att omvandla ljus – både solljus och inomhusljus – till elektrisk ström för enheter som inte kopplas till elnätet.

– Den stora potentialen ligger i flexibilitet, miljövinster och estetik. Våra solceller integreras i andra lösningar. De tillverkas av miljövänliga och ofarliga substanser och själva tillverkningsprocessen är också miljövänlig, vilket man inte kan säga om all solcellstillverkning. Och eftersom de är transparenta och kan göras osynliga passar de bra när estetiska värden är viktiga.

Just nu testas bland annat om solcellerna kan driva fönsterföretaget Chromogenics dynamiska glas med ett kontrollerbart värme- och ljusinsläpp. Chromogenics är också är ett avknoppningsföretag från Ångströmlaboratoriet.

– För oss är det jätteintressant att jobba med Chromogenics, inte minst med tanke på deras erfarenhet av att gå från forskning till industriell produktion, säger Jacinto Sá.

Just att gå från forskning till affärsmässigt tänkande har varit en utmaning.

– En av mina stora drivkrafter är att skapa hållbara lösningar. Vi behöver helt förändra vår energiförsörjning för att rädda mänskligheten. Men i mötet med en investerare är det också viktigt att bli betraktad som en seriös affärspartner. Den hjälpen har vi fått av UU Innovation och UIC.

Stöd för affärsutveckling och investeringar

  • UU Innovation har stöttat i analyserna av affärsmöjligheter och UIC har sedan bidragit med stöd för att utveckla affärerna, med nätverk och nödvändig kunskap för att kunna skala upp och nå en internationell marknad. Peafowl Solar Power var också ett av 17 projekt som belönades med utmärkelsen Attraktivt innovationsprojekt 2018 av UU Innovation.
  • Under 2018 investerade det europeiska konsortiet EIT InnoEnergy i utvecklingen av de unika solcellerna. Under 2019 har en privat investerare och Almi investerat totalt fem miljoner kronor.
  • I september 2019 tilldelades Jacinto Sá och Christina Paun, SKAPA-priset i Uppsala län. SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris och vinnarna från varje län kvalificerar sig till den nationella tävlingen som äger rum i Stockholm.

Läs mer om Peafowl Solar Power på företagets hemsida.

Aktuellt

Senast uppdaterad: 2021-01-25