UU Innovation lanserar idéutveckling i programform

2023-10-02

Porträtt av Hillevi Englund
Programmet passar forskare som vill komma igång med idéutveckling i ett sammanhang
tillsammans med andra, säger Hillevi Englund om UU Innovations nya initiativ.

I november startar UU Innovation ett program för forskare som är nyfikna på att utforska potentialen i sina idéer. Här berättar innovationsrådgivaren Hillevi Englund mer om satsningen och poängen med att ansöka om en plats i programmet.

Den nya satsningen heter Idea exploration programme, vad handlar den om?
– Programmet erbjuder alla forskare som någon gång tänkt ”undrar om mina resultat skulle kunna användas till det här också?” ett strukturerat sätt att testa det. Det handlar om att ta de första stegen för att se om idén håller helt enkelt, vilket innebär att vi tittar närmare på sådant som behov, målgrupper, och vilka alternativa lösningar som finns idag. Och så avslutar vi med att träna på hur en idé kan presenteras på ett sätt som engagerar olika intressenter.

Programmet vänder sig till forskare, från doktorander till professorer. Vad kan de förväntas få ut av att delta?
– Som deltagare kommer du att på ett konkret sätt arbeta med att testa din idé. Vid programmets slut vet du hur du kan gå vidare. Då har du också möjlighet att ansöka om upp till 50 000 kr för en aktivitet som stödjer den fortsatta utvecklingen av idén.  

Hur omfattande är programmet och vad kräver det av deltagarna?
– Programmet innehåller fyra seminarier á en timme. Däremellan behövs ett par timmars jobb på hemmaplan, så som deltagare behöver du kunna lägga ner tio timmar totalt under fyra veckor för att få ut det mesta av programmet. Samtidigt vill jag poängtera att det inte krävs någon tidigare erfarenhet av idéutveckling för att platsa i programmet.

UU Innovation har ett stående erbjudande om individuell rådgivning kring idéutveckling som man inte behöver ansöka om, så varför ska man välja det här programmet?
– Med den här satsningen hoppas vi kunna nå forskare som är intresserade av att ge sina idéer en chans och som av olika anledningar inte har kommit igång tidigare. Du ska välja programmet om du, som jag, behöver en deadline för att komma igång! Och om du trivs med att vara i ett sammanhang och diskutera med likasinnade. Stödet du får under programmet är detsamma som du alltid kan få hos oss, men i ett kondenserat format.

Ansök senast 20 oktober

Programmet är kostnadsfritt och innehåller fyra frukostseminarier följande fredagar: 10 november, 17 november, 24 november och 1 december, 2023. Samtliga seminarier äger rum kl. 08.00-09.00 i UU Innovations lokaler i Uppsala Science Park.

Programmet har 12 platser och ansökan är öppen till och med 20 oktober.

Läs mer och ansök

Aktuellt

Senast uppdaterad: 2023-12-01