Hjärnäpplet till Johan Elf och Özden Baltekin

2022-09-09

Johan Elf och Özden Baltekin har tagit fram det snabbaste antibiotika-känslighetstestet i världen.
Foto: Mikael Wallerstedt.

På bara 30 minuter kan deras test kan avgöra vilket antibiotika som krävs för att behandla en urinvägsinfektion. Johan Elf och Özden Baltekin prisas för innovationen som kommer att bidra till minskad antibiotikaresistens och mer individanpassad vård. 

Det blir professor Johan Elf och forskarstuderande Özden Baltekin som tilldelas Uppsala universitets innovationspris Hjärnäpplet 2022. 

– Det känns jättekul, jag blev superglad men också väldigt överraskad när rektor ringde, jag trodde att han ville prata om något annat, säger Johan Elf, professor i fysikalisk biologi, och får medhåll av sin priskollega.

– Jag blev chockad när jag fick reda på det. Jag trodde nästan att det var ett skämt, säger Özden Baltekin, doktorand vid institutionen för cellbiologi och programchef på Sysmex Astrego. 

Rätt behandling på direkten

De båda forskarna prisas för att ha utvecklat ett test (Antibiotic Susceptibility Test) som kan användas vid misstänkt urinvägsinfektion. På under en halvtimme kan deras analysmetod visa om det finns en bakterieinfektion och vilken typ av antibiotika som bör användas. 

– Det är det som är fördelen med vårt test. Efter ditt första läkarbesök får du rätt behandling på direkten med ett antibiotikum som kommer att fungera för just din bakterieinfektion, säger Özden Baltekin.   

Det förekommer runt hundra miljoner urinvägsinfektioner i världen per år. 15 procent av human-antibiotikan som konsumeras används för att behandla just urinvägsinfektioner. Med individanpassad behandling kan man minska den onödiga antibiotikaanvändningen.

– Det är den stora fördelen – att man med hjälp av vår metod åter kan börja använda antibiotika som det är hög resistens för till de patienter där de funkar. På så sätt kan vi också minska utvecklingen av resistens.

Urinprovet analyseras med hjälp av en engångskasett som innehåller olika sorters antibiotika. Foto: Mikael Wallerstedt.

En mycket oväntad upptäckt

Att de skulle ta fram ett test som snart kommer kunna köpas världen över var inte planerat. Özden Baltekin är Johan Elfs doktorand och de var egentligen bara ute efter att förstå enstaka bakteriecellers tillväxt under olika förhållanden. Det visade sig dock att de med hjälp av verktygen de utvecklat också snabbt kunde se hur känsliga bakterierna var för olika typer av antibiotika. 

– Det var verkligen oväntat att vi skulle göra något som var direkt användbart. Vi höll egentligen på med teknikutveckling inom grundforskning och letade inte ens efter det här. Det här är sådana upptäckter man läser om men som man inte tror kan hända, säger Johan Elf. 

Uppköpt av japanskt bolag

2017 startade de företag för att kunna göra sitt test tillgängligt inom vården. Bolaget växte och blev i maj 2022 uppköpt av japanska Sysmex Corporation. Dotterbolaget Sysmex Astrego med runt femtio anställda är kvar i Uppsala där all produktion sker.   

Idag är det framförallt Özden Baltekin som jobbar i företaget. Han är programchef och arbetar bland annat med produktutveckling. Eftersom det gått så pass bra har hans akademiska karriär fått stå tillbaka.

– Om vi inte hade startat företaget hade jag planerat att disputera i september 2017. Forskningsmässigt är avhandlingen klar, det bara att skriva och försvara den. Men det är väldigt kul här också, säger Özden Baltekin.  

Johan Elf och Özden Baltekin i produktionslokalerna på Sysmex Astrego i Ultuna. Foto: Mikael Wallerstedt.

Text: Sandra Gunnarsson

Om Hjärnäpplet

Uppsala universitet delar årligen ut Hjärnäpplet till forskare eller forskarstuderande för att uppmärksamma och belöna framtagande av forskningsresultat eller kunskapstillgångar som resulterat i en innovation med potential att skapa stor samhällsnytta och bidra till ett hållbart samhälle. Prisets intention är att det ska spegla hela universitetets bredd, innovationskraft och strävan mot en hållbar framtid.

Motivering 2022:

”Hjärnäpplet 2022 tilldelas Johan Elf och Özden Baltekin för nyskapande metodutveckling med betydelse för människors hälsa och välbefinnande. De har på ett avgörande sätt bidragit till utvecklingen av nya snabbtester av antibiotikaresistenta bakterier och till att det avknoppade företaget Astrego Diagnostics tagit fram idag världens snabbaste diagnostiska antibiotikakänslighetstest för urinvägsinfektion.”

Aktuellt

Senast uppdaterad: 2023-12-01