Digital plattform samlar historiska recept och berättelserna bakom
2022-06-16

Det är fint att få ta del av det som människor lämnar efter sig”, säger Helga Müllneritsch.
Foto: Mikael Wallerstedt.
Svunna tiders recept och kokböcker är en rik källa till kunskap för den som vill lära sig om mat och ätvanor från förr. Desto mindre är däremot känt om människorna bakom recepten. Men ett digitalt dokumentationsprojekt av forskare från Uppsala universitet ska förhoppningsvis ändra på den saken.
De vackert nedpräntade bokstäverna är blekta av tidens gång. Men i snirklig handskrift går det att läsa ”0,4 kg krigsmjöl”. ”¼ liter kaffe eller kaffesubstitut.” Detta utdrag från ett krigstidsrecept på ”Falsk chokladkaka” bär tydlig vittnesbörd om hur omvärldens händelser påverkar vardagslivet, ända in i köksregionerna. Receptet kommer från en tysk familjekokbok som spänner över nästan 70 år, från 1894 till 1956. Kokboken är också del av en större kontext: det historiska dokumentationsprojektet Collecting Recipes, som drivs och har initierats av Helga Müllneritsch, postdoktor i tyska vid Uppsala universitet.
– Collecting Recipes är ett onlineprojekt med digitaliserade och transkriberade kokboksmanuskript från år 1700 till år 1945. På sajten finns digitala faksimil av manuskripten tillsammans med information om människorna bakom recepten, säger Helga Müllneritsch.
En karta över människors liv och vanor
Projektet började med en glad överraskning.
– Förra året fick jag en kokbok från 1800-talet i posten, från en man som sett min forskning. Han hade samlat ihop all kunskap och allt material som fanns om kokbokens ursprungsägare på ett sätt som kunde vara intressant för allmänheten. Det gjorde mig både hedrad och upprymd, säger Helga Müllneritsch.

universitet, har lanserat den digitala plattformen
Collecting Recipes. Foto Mikael Wallerstedt.
– Det här inspirerade till Collecting Recipes, både som ett sätt att dela informationen med andra och att bjuda in allmänheten att delta ännu mer.
Helga Müllneritschs forskning kretsar kring historiska material, som fokuserar på de praktiska yttringarna av historien snarare än de teoretiska. Det betyder att hon försöker skapa sig en bild av människors vanor och sociala relationer genom att studera de ting och dokument som de lämnat efter sig.
– Jag tittar närmare på hur kvinnor och män jobbade och umgicks på 1700-talet baserat på de vardagsobjekt och anteckningar de lämnat efter sig. Det är människor som ofta hamnar i skuggan på grund av att de inte har någon koppling till berömda personer, säger Helga Müllneritsch.
Allmänheten välkommen att delta
Sajten är nu redo att användas och Helga Müllneritsch uppmanar allmänheten att delta i projektet genom att skicka in recept och biografisk information över de personer som skrev dem. Allt är välkommet eftersom det här är en förbisedd del av historien där väldigt lite är känt om författarna.
Under projektets gång har Helga Müllneritsch samarbetat med forskarkollegan Annie Mattsson, tidigare vid Uppsala universitet. Hon är expert på 1700-talstexter och kan läsa en rad olika språk och handstilar.
– Ju längre tillbaka i tiden man går, desto mer svårlästa blir handstilarna, så hennes bidrag till projektet har varit väldigt viktigt, säger Helga Müllneritsch.
Mat för människor samman
Hon hoppas nu att projektet ska locka alla som är intresserade av gamla manuskript och matens historia. Från historiker och lingvister, forskare inom kvinnohistoria och genusvetenskap – till kockar. Tanken är att kunna hålla projektet i gång genom någon offentlig eller akademisk institution, eller att finansiera det genom bidrag eller donationer.
– Alla kan äta och njuta av mat och utforska det vidare. Mat för människor samman och är ett sätt att skapa förståelse mellan människor, avslutar Helga Müllneritsch.
Fakta Collecting Recipes
- En digital plattform som tillgängliggör historiska recept och kokböcker. Plattformen innehåller också bakgrundsinformation om människorna bakom recepten.
- Allmänheten uppmanas att bidra både genom att skicka in manuskript, recept och kokböcker, och genom att hjälpa till att transkribera dem.
- Alla som bidrar får sitt namn publicerat ihop med texten de bidragit med.
- Projektet stöds av UU Innovation.
- Collecting Recipes hittar du här.
Aktuellt
-
“Jag vill att metoden kommer till användning och inte blir liggande i byrålådan”
Robin Dürr fick chansen att genomföra sin forskarutbildning i ett EU-finansierat projekt. Med resultat
som gör det möjligt att motverka klimatförändringar ser han den direkta tillämpningen av sin forskning
och hur den kan komma samhället till nytta. Foto: Mariia PavliukMed sin nya och patentsökta tillverkningsmetod för membranelektrodaggregat hoppas Robin Dürr, doktorand i fysikalisk kemi, skynda på användningen av elektrokemiska celler, som bränsleceller, och därmed övergången till förnybara energikällor. UU Innovation ställde några frågor till honom om metoden och planen för att få ut den till marknaden.
-
Nytt grepp ska minska butiksstölder
Med sin startup Datana vill Ali Jumaa och Adib Ahrari vitalisera detaljhandeln genom att få ner
stölderna. Nyligen lanserade företaget sin första prototyp där AI används i brottsförebyggande syfte.
Foto: DatanaAdib Ahrari och Ali Jumaa har startat företaget Datana tillsammans med fem studiekamrater från Uppsala universitet och KTH. De vill minska stölderna i dagligvaruhandeln genom smart teknik som hjälper butikspersonal att jobba förebyggande.
-
Ny analysmetod siktar på mer specifika sjukdomsdiagnoser
Daniel Globisch, universitetslektor på Uppsala universitet, har utvecklat en metod för mer specifika
diagnoser av metabola sjukdomar. Foto: Mikael WallerstedtFinns det effektivare sätt att upptäcka sjukdomar i biologiska prover än de som är standard i dag? En ny metod ger hopp. Daniel Globisch, universitetslektor och tidigare fellow på SciLifeLab på Uppsala universitet, tror att hans metod kommer att bli ett framtida verktyg för klinisk användning.
-
Så kan innovation från Uppsala universitet minska resistenta bakterier
Nikos Fatsis-Kavalopoulos och hans forskarkollegor har utvecklat en ny metod för ta reda på hur
effektiva två kombinerade antibiotika är på att stoppa bakteriers tillväxt. Foto: Mikael WallerstedtAtt behandla svåra infektioner med kombinerad antibiotika har länge varit praxis i den svenska vården. Trots det finns det, just nu, inget kliniskt test för hur väl det faktiskt fungerar. Det vill forskaren Nikos Fatsis-Kavalopoulos ändra på med hjälp av en nyutvecklad metod.
-
Hon skapar strålande chanser för cancerpatienter
Marika Nestor, docent i medicinsk strålningsvetenskap vid Uppsala universitet, driver på
utvecklingen av målsökande radioaktiva läkemedel för behandling av en mycket allvarlig
cancerform där det saknas effektiv behandling. Foto: David Naylor.Radioaktiva läkemedel mot cancer är på stark frammarsch och Marika Nestor gör allt hon kan för att bidra till utvecklingen. En antikropp från hennes labb ger hopp om en framtida behandling för dem som drabbas av anaplastisk sköldkörtelcancer, en idag obotlig cancerform.
-
Digital plattform samlar historiska recept och berättelserna bakom
”När man tittar i marginalerna på de här böckerna och sidorna, kan man ibland hitta barnteckningar.
Det är fint att få ta del av det som människor lämnar efter sig”, säger Helga Müllneritsch.
Foto: Mikael Wallerstedt.Svunna tiders recept och kokböcker är en rik källa till kunskap för den som vill lära sig om mat och ätvanor från förr. Desto mindre är däremot känt om människorna bakom recepten. Men ett digitalt dokumentationsprojekt av forskare från Uppsala universitet ska förhoppningsvis ändra på den saken.
-
I huvudet på en affärsrådgivare
Susanne Bredenberg och Ingrid Ajaxon arbetar som affärsrådgivare på UU Innovation och är alltid nyfikna på att höra mer om ny forskning från universitetet. Foto: Sara Gredemark. Hallå där Susanne och Ingrid, affärsrådgivare vid Uppsala universitet, som har nyttiggörande som arbetsfält och en stödjande roll gentemot både studenter och forskare.
-
Premieras för framsteg på vägen från idé till innovation
Innovationsprojekt för bättre hälsa får utmärkelse från UU Innovation för sin förmåga att attrahera finansiering för fortsatt utveckling. UU Innovation uppmärksammar forskningsbaserade innovationsprojekt som engagerat finansiärer, investerare och kunder för fortsatt utveckling och nyttiggörande. Sex nya projekt har tilldelats utmärkelsen Attraktivt innovationsprojekt.
-
Åtta forskningsprojekt från Uppsala universitet på IVAs 100-lista
Marika Edoff, forskare inom solcellsteknik vid Uppsala universitet koordinerar SOLVE (Solelforskningscentrum Sverige) som är ett av de projekt som valts ut till IVAs 100-lista 2022 för sin potential till affärs- och samhällsnytta. Foto: Mikael Wallerstedt. Nu presenterar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) årets 100-lista. De utvalda forskningsprojekten på temat teknik i mänsklighetens tjänst bedöms vara redo att kunna nyttiggöras inom en snar framtid. Åtta av de totalt 70 projekten på listan bedrivs vid Uppsala universitet.
-
Uppsalaforskare prisas som nytänkande entreprenör
Rymdteknikforskaren Anders Ajaxon Persson får ÅForsk Entreprenörsstipendium 2022 för idén att omvandla en uppfinning som var tänkt att upptäcka spår av liv på Mars till en användbar lösning i vården av för tidigt födda barn. Foto: Ingrid Ajaxon. Anders Ajaxon Persson, forskare i rymdteknik vid Uppsala universitet och medgrundare av företaget Fourth State Systems, är en av de tio nytänkande entreprenörer i Sverige som tilldelas ÅForsk Entreprenörsstipendium 2022. Han prisas för sin drivkraft att förse vården med en ny lösning för att övervaka för tidigt födda barns hälsa.
-
Träffsäker matchning i UU Innovations mentorprogram
Daniel Camsund, forskare vid institutionen för cell- och molekylärbiologi, har fått en rejäl skjuts i sitt innovationsprojekt tack vare sin mentor. För den som vill ha extra stöd för att utveckla en idé mot innovation finns UU Innovations mentorprogram. Sista ansökningsdag till höstterminens programstart är 30 april. En av de forskare som går programmet nu är Daniel Camsund som har en teknisk idé som kan snabba på utvecklingen av biologiska läkemedel.
-
Frida Henningson Johnson förstärker teamet på UU Innovation
Frida Henningson Johnson är ny affärsrådgivare vid UU Innovation. Foto: Mikael Wallerstedt. Forskning, innovation och kommunikation ligger henne varmt om hjärtat. Nu växlar Frida Henningson Johnson tillbaka till akademin efter flera år i näringslivet och sedan 1 april 2022 är hon ny affärsrådgivare på UU Innovation.
-
Vem formar framtiden? (inspelning)
Nu kan du ta del av inspelningen från UU Innovations seminarium om inkluderande innovation från den 8 mars 2022. Se inspelningen från UU Innovations digitala seminarium 8 mars 2022 om inkluderande innovation, som nu finns tillgänglig med undertexter på både svenska och engelska.
-
Mentor som bollplank för nyttiggörande
Liza Löf är en av de forskare som fått en mentor från näringslivet i UU Innovations mentorprogram. Hallå där Liza Löf, forskare vid institutionen för immunologi, genetik och patologi. Du är en av de forskare som går UU Innovations mentorprogram, som nu är öppet för ansökan igen. Vad är det bästa med programmet tycker du?
-
Tar lovande upptäckt vidare mot covidläkemedel
Att kommersialisera forskningsresultat är en ny erfarenhet för Jens Carlsson vid institutionen för cell- och molekylärbiologi, men han hoppas redan nu få möjligheten att vara med i nya projekt som kan leda till läkemedel. Foto: Niklas Norberg Wirtén. Hallå där… Jens Carlsson, universitetslektor vid institutionen för cell- och molekylärbiologi och en av forskarna bakom en ny lovande molekyl för läkemedel mot coronavirus.
-
Hjärnäpplet - innovationspris med många dimensioner
Hjärnäpplet har utvecklats från ett pris för materialforskare på Ångströmlaboratoriet till att bli hela universitetets innovationspris. Själva prisföremålet har en alldeles speciell historia att berätta. Samtidigt är det i sig ett spännande konstföremål med ett djup i flera dimensioner. Hjärnäpplet togs först fram för att premiera materialforskare med hållbara affärsidéer. Nu belönar den all sorts innovation på Uppsala universitet, och gör det med massor av inbyggd symbolik. För designen står tidigare forskaren Richard Karmhag.
-
UU Innovations mentorprogram öppet för ansökan
Ge din idé en extra skjuts genom UU Innovations mentorprogram. Ansökan till höstterminen 2022 är öppen. Foto: Mikael Wallerstedt. Nu finns chansen att söka till UU Innovations mentorprogram för doktorander och forskare intresserade av att få en extra skjuts i sina nyttiggörandeprojekt. Ansök senast 30 april för möjligheten att få en plats i programmet till höstterminen 2022.
-
Användbar kunskap för att förverkliga potentialen i forskningsresultat
Att få lära sig om patentdatabaser och hur man söker efter patentinformation var några av de saker som
doktoranden Arindam De Tarafder verkligen uppskattade med UU Innovations poänggivande kurs om
immaterialrätt i forskning. Foto: David Naylor.Tre frågor till Arindam De Tarafder, doktorand vid institutionen för cell- och molekylärbiologi som i höstas deltog i UU Innovations kurs om immaterialrätt i forskning. En ny kursomgång pågår nu.
-
Materialföretag i Uppsala lanserar specialtandkräm
Det pågår utveckling av fler produkter som samtliga kommer att ha Caposal som genomgående ingrediens, berättar Håkan Engqvist, professor i materialvetenskap vid Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt. Hallå där… Håkan Engqvist, professor i materialvetenskap vid Uppsala universitet och medgrundare till Psilox, företaget som tar nya biomaterial till dentalmarknaden och nu lanserat sin första produkt under varumärket Caposal.
-
Renare luft i bussen kan snart bli verklighet
Marvin Seibert mäter luftflödet i nyinstallerade, tio meter långa luftutsugskanaler i en elhybridbuss som tar 70 passagerare. Foto: Mark Harris. Att välja annat färdsätt än bussen har under coronapandemin varit en självklarhet för de flesta som haft möjlighet. Vi har uppmanats att undvika och inte bidra till trängsel ombord. En ny teknik för luftrening i bussar ger hopp om en trygg kollektivtrafik även i pandemitider.
-
Nyfiken på immaterialrätt?
Nu är anmälan öppen till kursen Immaterialrätt i forskning: strategier och metoder som börjar den 23 mars. Kursen är poänggivande och ges av UU Innovation i samarbete med Patent- och registreringsverket, PRV. Foto: Shutterstock. Stärk dina möjligheter att omvandla resultat från din forskning till bredare samhällsnytta genom ökad kunskap om immaterialrätt. Tillsammans med PRV ger UU Innovation den poänggivande kursen Immaterialrätt i forskning: strategier och metoder. Anmälan är öppen.
-
Från medicinsk genetik till rysslandsstudier – 14 forskare tar plats i UU Innovations mentorprogram
Beata Filipek-Gorniok är en av dem som fått en mentor genom programmet. Hon är projektsamordnare vid zebrafiskfaciliteten vid institutionen för organismbiologi och vill med stöd av sin mentor komma vidare med utvecklingen av en kommersiell tjänst. Foto: Tiffany Klingström Nu har starten gått för årets första omgång av UU Innovations mentorprogram. Vid första tillfället möttes samtliga forskare och deras mentorer på Zoom och nu inleds ett sex månader långt samarbete.
-
Skapa synlighet för din forskning
Inger Gustavsson och Nazar Akrami arbetar med de två forskningsprojekt från Uppsala universitet som valdes ut till IVAs 100-lista 2021. Foto: Mikael Wallerstedt/Mark Harris. En plats på IVAs 100-lista kan ge ditt forskningsprojekt ökad synlighet och större möjlighet att bidra till nya lösningar och samhällsnytta. Årets tema är teknik i mänsklighetens tjänst. Ansök senast 28 februari.
-
Sök ÅForsk Entreprenörsstipendium 2022
Branchorganisationen SISP och stiftelsen ÅForsk söker morgondagens mest innovativa entreprenörer med koppling universitetsmiljö. Bild: www.sisp.se. ÅForsk Entreprenörsstipendium riktar sig till entreprenörer som har koppling till universitetsmiljö, antingen som student, doktorand, forskare eller lärare. Tio stipendiater ska utses som alla får 200 000 kronor var. Årets utlysning är öppen.
-
Effektiv metod för att planera impact
I januari och februari arrangerar UU Innovation en workshop i verktyget Impact planning canvas som kan hjälpa forskare att beskriva forskningens långsiktiga effekter och vägen dit. Foto: Mikael Wallerstedt. Impact planning canvas är en metod som snabbt kan ge forskaren en översikt över kedjan från forskningsfrågeställning till samhällspåverkan. I januari och februari arrangerar UU Innovation en workshop i metoden. Förhoppningen är att bidra med nya insikter som inte minst kan komma till användning när det är dags att söka forskningsanslag.
-
Ny teknik spårar mutationer med större precision
Lei Chen, forskare vid institutionen för immunologi, genetik och patologi och medgrundare av Rarity Bioscience AB vill se sin teknik göra nytta för patienter. Foto: David Naylor. En snabb, känslig och pålitlig teknik för att upptäcka mycket små spårmängder av mutationer. Det är uppfinningen som ligger till grund för Rarity Bioscience, ett nytt avknoppningsbolag från Uppsala universitet.
-
Patentskydd skapar möjligheter
Ana Belen Iglesias Gonzalez har sökt patent på en uppfinning hon gjort i labbet under sin tid som doktorand. Foto: privat. Hallå där Ana Belen Iglesias Gonzalez, doktorand på institutionen för neurovetenskap som nyligen skickat in en patentansökan för en ny typ av provrörsställ.
-
De vill utveckla vården inifrån
Fredrik Junerfält har studerat till läkare vid Uppsala universitet och är en av grundarna till RoundBit. Foto: Klara Westman. Inga fler papperslappar i samband med ronder och beslut i sjukvården. Det är målet för RoundBit, ett företag som grundats av två läkare som ser det som nödvändigt att utveckla vården inifrån.
-
Innovationspris till Uppsalastudent
Mamduh Halawa har tilldelats andrapriset på 75 000 kr för sin app Zeeds av stiftelsen SKAPA som årligen delar ut ett innovationspris till unga innovatörer. Foto: Johan Wahlgren. Hallå där… Mamduh Halawa, student på psykologprogrammet vid Uppsala universitet som tagit fram appen Zeeds och nu tilldelats innovationspriset SKAPA-talang för unga innovatörer i den nationella finalen.
-
UU Innovation förstärker teamet med ny affärsrådgivare
Ingrid Ajaxon är ny affärsrådgivare på UU Innovation från 1 november 2021. Foto: Mikael Wallerstedt. Ingrid Ajaxon är ny affärsrådgivare på UU Innovation från 1 november. Hon kommer närmast från Uppsalaföretaget Disruptive Materials som tagit det banbrytande materialet Upsalite till marknaden.
-
Fler vill testa sina idéer
Ett tydligare erbjudande och nya satsningar för att stimulera intresset för nyttiggörande är viktiga förklaringar till det högre och mer jämställda idéinflödet till UU Innovation enligt Malin Graffner Nordberg, avdelningschef. Foto: Mikael Wallerstedt. Årets nysatsning vid UU Innovation har gett resultat. Under årets första nio månader har det kommit in lika många idéer från forskare och doktorander som under helåret 2020. Tidigare års skeva idéinflödet har rätats ut och det är fler kvinnor bland idébärarna som söker stöd för att testa potentialen i sina idéer.
-
Algoritm gör det lättare att upptäcka sepsis
Inger Persson undervisar och forskar i statistik vid Uppsala universitet och har en bakgrund inom läkemedelsutveckling. Tillsammans med två alumner driver hon ett projekt som handlar om att förutspå vilka patienter inom intensivvården som riskerar att utveckla sepsis. Foto: Mikael Wallerstedt. Varje år dör 8000 svenskar i sepsis, det som i folkmun ofta kallas blodförgiftning. Inger Persson och hennes team har utvecklat algoritmen NAVOY Sepsis för att hjälpa sjukvården att tidigt upptäcka och behandla sepsis. En sjukdom som är svår att diagnostisera och ofta har ett väldigt snabbt förlopp. Målet: att rädda fler liv.
-
Forskargruppen som vill utrota livmoderhalscancer
Inger Gustavsson är projektledare i forskargruppen vid Uppsala universitet som tagit fram en ny träffsäker metod för att upptäcka HPV, den infektion som orsakar livmoderhalscancer. Foto: Mikael Wallerstedt. Att utrota livmoderhalscancer, det är drivkraften bakom konceptet för självprovtagning som en forskargrupp vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi utvecklat. Efter stora studier är konceptet HPVir redo att börja användas i större skala.
-
UU Innovations mentorprogram för forskare lanseras i ny tappning
I UU Innovations mentorprogram matchas forskare, doktorander inkluderade, med erfarna personer som är verksamma utanför den akademiska världen. De bidrar med kunskap och kontakter för att forskningsresultat ska komma till användning i samhället. Det går nu att söka om en plats i programmet till vårterminen 2022.
-
Testa dig själv – vilka goda idéer finns i din forskning?
Vilka av dina forskningsresultat har potential att lösa ett problem på ett nytt sätt? Gör UU Innovations självtest för att se vad du utvecklar i din forskning som har potential att skapa värde även för andra.
-
Immaterialrätt i forskning i fokus på poänggivande kurs
Bli bättre rustad att ta vara på dina kunskapstillgångar. I september kan du gå kursen Immaterialrätt i forskning: strategier och metoder. Anmälan är öppen. Kursen, som är poänggivande för doktorander, ges av UU Innovation i samarbete med Patent- och registreringsverket, PRV.
-
Dags att nominera till innovationspriset Hjärnäpplet 2021
Nu har du som medarbetare på Uppsala universitet möjlighet att nominera till Uppsala universitets innovationspris Hjärnäpplet. Nomineringen är öppen till och med 25 april.
-
Ta plats på IVAs 100-lista 2021 med forskning som kan bidra till hållbar krisberedskap
Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin söker forskningsprojekt inom tekniska och ekonomiska vetenskaper med fokus på en hållbar beredskap inför framtida kriser. Sista dag att ansöka är 21 mars.
-
Equal opportunities - why bother?
On 8 March, Uppsala University Innovation in collaboration with Junior Faculty and the Society for Women Researchers in Uppsala invite you to an online event focussing on women's opportunities to fully engage in solving future challenges.
-
Fem nya projekt samverkar kring samhällsutmaningar
Anna Foka, institutionen för ABM, har fått medel för att i samarbete med Statens museer för världskultur (SMVK) undersöka och utveckla digitala och inkluderande lärupplevelser för skolelever baserat på museernas samlingar. Foto: Mikael Wallerstedt. Fem nya projekt har fått finansiering inom ramen för Uppsala universitets program Verifiering för samverkan, VFS. Det handlar bland annat om lärande om kulturarv på distans och mentormödraskap i socialt utsatta områden.
-
Kurs i immaterialrätt och kommersialisering i samarbete med PRV
I mars startar UU Innovation en ny omgång av kursen immaterialrätt och kommersialisering som riktar sig till doktorander, postdoktorer och forskare vid Uppsala universitet. Kursen ges i samarbete med Patent- och registreringsverket, PRV och omfattar fyra halvdagsseminarier. Anmälan är öppen.
-
Ny organisation av Uppsala universitets gemensamma innovations- och samverkansstöd
Den 1 januari 2021 gjordes en uppdelning av UU Innovations verksamhet och två nya enheter bildades med placering under rektor: UU Innovation respektive UU Samverkan. Syftet är att stärka universitetets gemensamma innovations- och samverkansarbete i enlighet med UU Mål och strategier.
-
Digitaliserar kulturarv för ökad tillgänglighet och samhörighet
Anna Foka. Anna Foka är verksam inom området digital humaniora vid institutionen för ABM (arkiv, bibliotek, museer). Hennes forskning handlar om digitala metoder och verktyg som gör det möjligt för oss att se kulturarvssamlingar och -föremål i ett nytt ljus. Drivkraften är att berika och diversifiera det förflutna för att skapa en framtid som kännetecknas av större inkludering och samhörighet mellan människor och kulturer. Nyligen fick hon 4,9 miljoner kronor av Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond för det fyraåriga projeket “Att kvantifiera kultur: En studie av AI och kulturarvssamlingar”. Hon har också beviljats medel från Uppsala universitet för att i samverkan med Världskulturmuseerna i Sverige undersöka och utveckla digitala och inkluderande lärupplevelser för skolelever baseras på museernas samlingar.
– We are all one humanity, so how do we use technology to communicate that? Den frågan ställer sig Anna i den här intervjun och det är också den som fångar hennes fokus och drivkraft som forskare.
-
Forskare behöver stödja implementering av ny kunskap
Anna Sarkadi. Foto: Mikael Wallerstedt. Som professor i socialmedicin har hon hela befolkningen som sin patient. Anna Sarkadis forskning handlar om hur samhällsinsatser kan förebygga psykisk ohälsa hos barn och föräldrar. Hon ser sin forskargrupp som en resurs som kan påverka på den nationella arenan och hävdar bestämt att det som forskare inte är tillräckligt att publicera vetenskapligt, åtminstone inte om man som hon arbetar med tillämpad forskning. Att aktivt stötta implementeringen av ny kunskap tycker hon är viktigt. Men lätt är det inte, det vet hon av egen erfarenhet som bland annat inkluderar föräldrastöd på förskolan och metoder inom barnhälsovården.
– Att implementera evidensbaserad praktik är en jätteutmaning för vårt välfärdssamhälle, berättar Anna i den här intervjun.
-
Utvecklar nytt verktyg för profilering av potentiella våldsverkare
Nazar Akrami, docent i psykologi vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom textanalysverktyget Dechefr. Foto: privat Vilka människor är intresserade av att använda fredliga metoder och vilka är benägna av att ta till våld för att åstadkomma något? Och hur kan vi mäta riskindikatorer för extrema beteenden? Det är frågor som Nazar Akrami, docent i psykologi, intresserat sig för i sin forskning om fördomsfullhet och attityder kopplat till personlighet. Tillsammans med forskarkollegor vid sin egen institution samt Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI har han tagit fram ett verktyg som med hjälp av algoritmer ska hjälpa till att hitta potentiella våldsverkare och terrorister. Verktyget kan automatiskt och snabbt analysera stora mängder text online utifrån en rad psykologiska variabler och fokuserar på att bedöma risker för våld och terrorhandlingar. Verktyget har väckt stort intresse bland analytiker på polisverksamheter världen över och testas nu av FBI.
– Intresset finns och det kommer från olika håll så det finns nog säkert ett behov, det tror vi absolut, berättar Nazar Akrami i intervjun.
Verktyget har fått namnet Dechefr vilket är en tydlig flört med ordet ”dechiffrera” och utvecklas nu kommersiellt inom ramen för ett företag som forskarna startat för ändamålet.
-
Konsten att dela med sig
Louise von Essen. Louise von Essen är professor i vårdvetenskap och programdirektör för U-CARE som är en strategisk forskningssatsning för psykologisk vård via nätet. Inom U-CARE utvecklar Louise och hennes forskarteam nydanande behandlingsprogram som ska förbättra den mentala hälsan hos människor som drabbas av sjukdomar som cancer, demens och hjärtproblem, både patienter och deras närstående. Att involvera dem som forskningen berör är en självklarhet för Louise och hennes kollegor och något hon tycker att fler skulle kunna bli bättre på. Men den kunskap som forskarna inom U-CARE nu byggt upp under 10 år handlar också om hur man designar studier för att kunna bedriva värdefull och relevant forskning. Nu uppfylls hennes tankar mycket av hur just kunskapen om hur man bedriver relevant klinisk forskning skulle kunna paketeras och spridas till andra.
-
Susanne Bredenberg ny affärsrådgivare på UU Innovation
Susanne Bredenberg. Foto: Mikael Wallerstedt. Hon har forskat och byggt upp ett företag från grunden. Nu ser hon fram emot att vara med och bidra till att andras forskningsresultat kommer till användning utanför akademin. UU Innovation välkomnar Susanne Bredenberg som ny affärsrådgivare.
-
Gör verkstad av avancerad maskininlärning
Scaleout Systems utvecklar en lösning för integritetsbevarande och säker maskininlärning.
Företaget är en avknoppning från forskning vid Uppsala universitet. Foto: ShutterstockScaleout Systems är ett uppstartsbolag med fokus på att hjälpa organisationer att ta avancerad maskininlärning till produktion. Företaget, en avknoppning från Uppsala universitet, är på frammarsch och har nyligen blivit både partner till den nationella satsningen AI Sweden och tagit sig in på listan över framstående startups inom AI och datavetenskap.
-
Vill lösa problem som berör
Alexander Medvedev. Hans projekt startar alltid i något praktiskt problem som väcker hans intresse. Och de slutar alltid med att han vill se hur lösningen faktiskt fungerar. Steget till tillämpning kommer sig naturligt för Alexander Medvedev, professor i reglerteknik vid institutionen för informationsteknologi, Uppsala universitet. Sällan behöver han leta problem att studera och lösa, de finns alltid där. Ett som berör oss alla just nu är Covid-19 och han har blivit en del av projektet Crush Covid som drivs i samverkan mellan Uppsala universitet och Region Uppsala.
– Vill man få bukt med en epidemi så måste man använda reglering, säger Alexander Medvedev i den här intervjun.
Just medicinska utmaningar är särskilt lockande för Alexander Medvedev och en önskan är att kunna bidra till en lösning som får stort genomslag.
-
Samverkan - ett sätt att arbeta
Åsa Cajander. Åsa Cajander omfamnar den stora bredden i sitt forskningsfält med stor entusiasm. Hon är professor i människa-datorinteraktion vid institutionen för informationsteknologi, Uppsala universitet, och har utforskat området i många olika sammanhang, inte minst inom vården. Samverkan går som en röd tråd genom både hennes forskning och undervisning. Den blir ett medel för att skapa nya idéer och driva förbättringsarbete som kan göra verklig skillnad för både organisationer och individer.
– Mitt mål är att försöka rädda världen, berättar Åsa Cajander i den här intervjun.