Frida Henningson Johnson förstärker teamet på UU Innovation

2022-04-11

Frida Henningson Johnson är ny affärsrådgivare vid UU Innovation. Foto: Mikael Wallerstedt.

Forskning, innovation och kommunikation ligger henne varmt om hjärtat. Nu växlar Frida Henningson Johnson tillbaka till akademin efter flera år i näringslivet och sedan 1 april 2022 är hon ny affärsrådgivare på UU Innovation.

– Jag hoppas kunna möta forskarna på en bra plats, säger Frida om sin nya roll som affärsrådgivare med fokus på livsvetenskaperna.

Det hon syftar på är kombinationen av hennes erfarenheter från både forskarvärlden och näringslivet, vilket har gett henne förståelse för förutsättningarna i dessa två skilda världar. En styrka är också hennes bredd inom life science som spänner över områden som biokemi, molekylär genetik, immunologi och medicinteknik.

Frida har sin grund- och forskarutbildning från SLU efter vilket hon fortsatte sin forskarkarriär inom immunologi och genetik vid Uppsala universitet. Efter 13 år lade hon forskningen och undervisningen på hyllan, utbildade sig till vetenskapsjournalist och kom att arbeta med projektledning, strategisk och operativ kommunikation under flera år, bland annat på dåvarande Uppsala BIO (idag STUNS Life Science), som frilans och på byrå. Närmast kommer Frida från Uppsalabolaget Mercodia där hon som produktchef och marknadschef kunnat binda samman sina kunskaper inom forskning, innovation, kommunikation och affärsutveckling.

En bra mix av kunskaper och erfarenheter även för en affärsrådgivare vid ett universitet?

– Ja, uppenbarligen, säger Frida glatt och fortsätter:

– Jag är verkligen glad över att vara tillbaka vid Uppsala universitet, att återigen få komma nära forskningen, och jag ser verkligen fram emot att få sätta mig in i olika forskningsprojekt för att se hur vi kan hjälpa till att förverkliga nya smarta lösningar. Nyttiggörande av forskning ligger mig varmt om hjärtat, säger hon.

Och på tal om nyttiggörande så finns det särskilt en sak som Frida lyfter fram som viktig. Det handlar om att inte sätta ett likhetstecken mellan nyttiggörande och entreprenörskap.

– Det är inte vårt jobb att göra entreprenörer av forskare och en forskare behöver inte vara entreprenör för att kunna nyttiggöra sina resultat. Det finns flera sätt att ta kunskap och resultat vidare till användbara lösningar och är du som forskare det minsta intresserad av hur man kan göra så kom och prata med oss. Vi hjälper vi till att reda ut förutsättningarna för just din idé.

Aktuellt

Senast uppdaterad: 2023-12-01