Att få leva sin dröm

2016-12-14

Sara Mangsbo är forskare inom immunterapi vid Uppsala universitetet och en av grundarna till Uppsalabolaget Immuneed.

Att få upptäcka nya saker är en viktig drivkraft för Sara Mangsbo, docent vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet. Förutom att forska vid universitetet är hon också forskningschef på Uppsalaföretaget Immuneed AB. Att vara både forskare och entreprenör är drömmen, även om det finns dagar hon önskar att dygnet hade fler timmar.

Saras forskningsområde är immunterapi och hur kroppens egna immunförsvar kan användas för att upptäcka och ta död på en tumör. De senaste åren har flera nya cancerläkemedel, som är just immunterapier, registrerats och används kliniskt för behandling av melanom och lungcancer. Sara har, tillsammans med sina kollegor och samarbetspartners, tagit fram en terapeutisk prostatacancervaccinkandidat och förhoppningen är att snart kunna testa vaccinet i en klinisk prövning. Vid sidan av sin forskning vid universitetet var Sara med och startade bolaget Immuneed AB, som jobbar både med läkemedelsutveckling och tillhandahåller en avancerad service där nya läkemedel testas på humant helblod.

– Det har varit fyra hektiska år, och många gånger har jag önskat att dygnet hade 48 timmar, men jag måste tro på att det går att kombinera och det har absolut varit värt det, säger Sara Mangsbo.

Vill upptäcka - och skapa arbetstillfällen

Som forskare får hon möjlighet att förkovra sig och djupdyka i litteraturen för att sedan lägga upp experiment och få nya, spännande resultat. Hon är lösningsorienterad och vill upptäcka nya saker. Som forskningschef på Immuneed så trivs hon väldigt bra i både investerar- och kundmöten. Hade hon inte varit forskare hade hon kanske varit säljare, säger hon skrattande. Att kunna lägga grunden för att det skapas nya jobb är en annan viktig drivkraft.

– Det skulle göra mig enormt stolt om jag lyckas jobba fram ett företag som ger arbetstillfällen inom immunologi. Inte minst för alla studenter som har svårt att hitta jobb idag, säger Sara.

Viktigt med förebilder och innovationsstöd

Hon har flera förebilder. KTH-professorn Mathias Uhlén är en av dem. Han lyckades kombinera en framstående forskarkarriär med bolagsbyggande. Andra förebilder finns på närmare håll; hennes handledare vid institutionen Tomas Tötterman och hennes kollega Angelica Loskog. Thomas förmåga att ställa frågor med patienten i fokus har inspirerat Sara.  Angelica som också forskade vid samma institution blev headhuntad från en karriär i den akademiska världen direkt in i det Uppsalabaserade riskkapitalbolaget Next2be. En häftig resa som inspirerar och motiverar, menar Sara. Andra nyckelfaktorer på hennes egen resa var att få ta del av det innovationsstöd som finns i Uppsala. Genom mentorsprogrammet, Mentor4Research, fick hon värdefulla kontakter, mycket tack vare sin mentor Jörgen Lönngren, som bland annat grundat PGL samt har lång erfarenhet från Pharmacia och Industrifonden. Det har gjort att företaget idag har en mycket kompetent styrelse. Även hela ansökningsprocessen och stödet från BIO-X programmet, både ekonomiskt stöd och coachningen, har haft stor betydelse.

– Det var nog det som gjorde att det till slut blev något. Det var ett annorlunda sätt att söka pengar på, som både handlade om användning av slutprodukten och marknadens behov. Jag fick gå en skola i hur man arbetar med ett läkemedelsutvecklingsprojekt, berättar Sara.

Vill se tidigare insatser för att främja entreprenörskap

Men upptäckten av det innovationsstöd som finns för forskare vid Uppsala universitet kom först efter disputationen och hon önskar att man kunde ha pratat mer entreprenörskap redan på grundutbildningen, det fanns inget sådant. Hon hoppas att universitet ser till att facilitera entreprenörskap utan att dränera universitetet på forskare. För egen del är hon så glad att hon tog chansen och det är inget hon skulle vilja vara utan, även om både forskningen och entreprenörskapet många gånger är en berg- och dalbana.

– Jag har en hög ambitionsnivå så det är en konstant utmaning och överraskning, men också väldigt roligt. Det har varit en viktig skola och jag lär mig hela tiden, även när det inte går bra. Att kunna ha ena foten i forskarvärlden och samtidigt vara entreprenör är drömmen för mig.

Fakta - Sara Maria Mangsbo

Familj: Man och döttrarna Sigrid och Tora.
Gör: Forskare vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet och forskningschef vid Immuneed AB.
Drivkrafter: Genuint passionerad för immunologi och drivs av att förstå hur en tumör och vårt immunförsvar samspelar och hur nya läkemedel kan etableras genom detta samspel.
Innovationstips: Omge dig med personer som du kan lära dig av och som inte är som du. Håll fast vid det du tror på.
Ville bli som liten: Fotbollsproffs.

Sara Mangsbo har tilldelats Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF:s Stora Anslag, för yngre forskare: Miljonbidrag till utveckling av cancerbehandling med hjälp av kroppens eget immunförsvar

Immuneed AB