UU Innovation

Mobilapp stöttar blivande föräldrar

2015-08-12

Maria Mum är en mobilapp som är tänkt att användas av föräldrar världen över, både under graviditet och förlossning, men även när barnet väl är fött. Det var avsaknaden av ett bra och interaktivt verktyg för gravida kvinnor som gav Berit Höglund idén.

– Jag har jobbat som barnmorska i drygt trettio år och saknade verkligen ett bra, sammanhållet och effektivt stöd för blivande föräldrar under både graviditet, förlossning och den första tiden med det nyfödda barnet. Det gjorde att jag själv tog tag i detta, säger Berit Höglund, barnmorska och forskare vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa.

Från början var det gravida kvinnor med funktionsnedsättning som var den primära målgruppen, men slutresultatet blev en app för alla barnafödande kvinnor och deras partners, på både svenska och engelska. Den är enkel och självinstruerande, och den är interaktiv, berättar Berit Höglund och tillägger:

– På ett pedagogiskt sätt ville jag hjälpa blivande föräldrar att hantera graviditet och även situationer som kan uppkomma den första tiden med barnet.

Gravida kan till exempel få hjälp att förstå när det är dags att söka akut sjukvård genom ett självtest där de svarar på ett antal frågor. Appen ger också stöd i kontakterna med barnmorskan och kan bland annat användas för att hitta kvinnor som lider av graviditetsdepressioner. Genom att peka på ansikten med olika uttryck får kvinnorna hjälp att berätta hur de mår. Ansiktena lagras och kan återanvändas som underlag för fortsatta samtal.

Berit Höglund tog kontakt med UU Innovation för att få hjälp att förverkliga sin idé. Förutom kontakter för utveckling och finansiering fick hon hjälp med affärsmodell och att skydda sitt varumärke.

– Eftersom jag arbetar på Uppsala universitet hade jag hört talas om UU Innovation. Jag bokade ett möte och fick direkt användbar hjälp och det har betytt väldigt mycket för mig och mitt bolag, säger Berit Höglund.

Mobilappen tog ett år att utveckla och med det arbetet tog hon hjälp av studentkonsultbolaget Uppstuk. Hon har också deltagit i företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centres affärsutvecklingsprogram. Nu finns appen till försäljning på både App Store och Google Play och lanseringen är i full gång.

– Varje år föds ungefär 100 000 barn i Sverige och mellan tummen och pekfingret är knappt 50 procent förstföderskor. Nu gäller det att hitta kanaler så att informationen når ut till så många väntande föräldrar som möjligt.  Det här är så spännande, säger Berit Höglund.