Topp-10-under-40: Läkemedelsforskare på global topplista

23 maj 2018

Evelina Vågesjö är forskare vid institutionen för medicinsk cellbiologi och en av grundarna till företaget Ilya Pharma.

Uppsalaforskaren och entreprenören Evelina Vågesjö uppmärksammas av tidskriften GEN, Genetic Engineering & Biotechnology News, som en framtidens ledare inom det starkt framväxande området biologiska läkemedel.

När den amerikanska tidskriften GEN, Genetic Engineering & Biotechnology News listar de tio mest lovande profilerna under 40 år, ”Topp-10-under-40”, inom forskning och näringsliv  inom området biologiska läkemedel finns i år Uppsalaforskaren och entreprenören Evelina Vågesjö med på listan.

Evelina Vågesjö är forskare vid institutionen för medicinsk cellbiologi och vd och en av grundarna till Uppsalabolaget Ilya Pharma. Bolaget utvecklar nästa generations biologiska läkemedel för behandling av sår i hud och slemhinnor. Det grundades 2016 baserad på en forskningsupptäckt om en ny mekanisk i sårläkning som gjordes av Mia Phillipson, professor i fysiologi vid Uppsala universitet, Stefan Roos, forskare i mikrobiologi vid SLU och Evelina Vågesjö. Både stora och kroniska sår är en av vårdens största utmaningar och kan dessutom innebära stort lidande för patienterna. Med Ilya Pharmas nya teknologi är förhoppningen att läkeprocessen kan påskyndas med 80 procent samt att användningen av antibiotika avsevärt kan minska. EIT Health, det europeiska konsortium som på EU:s uppdrag tar sig an vårdsamhällets utmaningar, valde tidigt att stödja utvecklingen av Ilya Pharma genom finansiellt stöd och tillgång till ett unikt europeiskt nätverk. I november förra året tilldelades bolaget 2,99 miljoner EUR (cirka 30 miljoner SEK) från EU-kommissionen i hård internationell konkurrens. Anslaget som gavs ur Horizon 2020, EU:s hittills största forsknings- och innovationsprogram, gör att Ilya Pharma har finansieringen säkrad för att nå kliniska data med sin nya läkemedelskandidat.

Samtliga personer på listan som GEN tagit fram uppmärksammas för sina insatser inom området och har antingen en bakgrund inom forskning eller är verksamma i näringslivet eller en kombination av båda. Utöver Evelina Vågesjö finns ytterligare en svensk på listan. På årets "Top 10 Under 40" finns lika många män som kvinnor.

– Att bli placerad på den här topp-tio-listan är häftigt och hedrande på samma gång! Målet att omvandla en fantastisk forskningsupptäckt till en innovativ teknologi och vidare till en ny typ av läkemedel nås tack vare ett fantastiskt team och nätverk och vi har siktet stadigt framåt, säger en glad Evelina Vågesjö.

Läs hela nyheten

Läs mer om Ilya Pharma

Lär mer om forskningen (Forskarpodden #12 med professor Mia Phillipson)