Innovationsarbete har gett goda resultat

23 maj 2018

”Det har inte varit lika svårt att engagera forskare som jag en gång trodde att det skulle vara”, säger Lars Johnsson, vd för Uppsala universitets holdingbolag.

Efter många år som vd för universitetets holdingbolag UU Holding går Lars Jonsson snart i pension. Han var med och startade upp verksamheten för omkring 20 år sedan och har varit med under bolagets utveckling. – Jag är en resultatinriktad person och att få konkreta resultat av ett långsiktigt arbete är mycket tillfredsställande, säger han.

Lars Jonsson har en bakgrund som läkare och forskare inom anestesiologi, bland annat på Akademiska sjukhuset. Han har också arbetat som sjukhusdirektör i Östersund i sex år men sedan gick flyttlasset till Uppsala, för ungefär 20 år sedan.

– Det var fantastiskt roligt att komma till ett tomt skrivbord och själv gå på stan och köpa pennor. I Östersund genomförde mina kollegor och jag en stor omorganisation som tyvärr påverkade många invånare negativt. Nu skulle jag få bygga upp en ny spännande verksamhet, prata med framstående forskare och förhoppningsvis hjälpa dem med att utveckla nya företag, berättar han.

Flera bolag finns på börsen

Det tar tid att bygga upp holdingbolagsverksamhet vid universitet. Internationellt sett är det bara mellan 10 och 15 procent som är lönsamma, men nu tillhör Uppsala universitets holdingbolag de främsta i Sverige och flera av bolagets företag finns på börsen.

– Jag är en resultatinriktad person och att få konkreta resultat av ett långsiktigt arbete är mycket tillfredsställande. Dessutom har jag bra kollegor och en väl sammansatt styrelse med förståelse för universitetsvärlden, men det är ändå bara var tionde bolagsstart som blir riktigt lönsam för holdingbolaget, berättar Lars Jonsson.

Kommersialisering av forskning sker inom alla vetenskapsområden, en del mer framgångsrika än andra. Ett bolag inom det samhällsvetenskapliga området som bland annat sysslar med ledarutveckling har prestigefyllda kunder inom både offentlig och privat sektor.

Ett annat projekt inom det teknisk-naturvetenskapliga området har genererat ett forskningsbolag med ett flertal anställningar i Uppsala. Ett tredje exempel är Academicum, som ger arbetslösa akademiker en vidareutbildning för att bättre passa in på arbetsmarknaden.

– Academicum är ett gott exempel på en win-win- situation. Eller faktiskt win-win-win eftersom både samhället, kunden och bolaget kan räknas som vinnare.

Idéerna kommer från olika håll

Idéerna som kommersialiseras kommer från forskarna själva, via uppsökande verksamhet eller UU Innovation, som arbetar för att forskning från universitetet ska göra nytta i samhället.

– Det har inte varit lika svårt att engagera forskare som jag en gång trodde att det skulle vara, men jag brukar också säga att det är bättre att göra en bra gudstjänst för de redan troende istället för att försöka frälsa alla, säger Lars Jonsson.

Han arbetar heltid till mitten av september och om det blir en fortsättning på deltid i något projekt får framtiden utvisa.

– Jag har fått många vänner under de här åren och det finaste erkännandet är nog att jag nu blivit invald i Kungliga Vetenskapssocieteten, säger Lars Jonsson, som också ser fram emot att ägna mer tid åt familj och fritidshus när han går i pension.

---

Fakta – Lars Jonsson

Titel: Vd vid Uppsala universitet Holding AB.
Gör mig glad: Att få umgås med familjen och se barn och barnbarn utvecklas.
Gör mig arg: Ogenomtänkta beslut när man struntar i att ta reda på eller ta hänsyn till fakta trots att de finns.
Fritidsintressen: Curling vintertid (spelar aktivt) och fritidshuset på Gräsö sommartid med segling och växthus.
Senast lästa bok: Den prisbelönta kriminalromanen Dodgers av Bill Beverly som ger ett inifrån perspektiv av organiserad gängkriminalitet och beskriver en tonårings utveckling på ett överraskande fint sätt. Håller nu på med Factfulness av trion Rosling.

Fakta – holdingbolag

Universiteten inte får göra affärsvinster, så regeringen har inrättat holdingbolag vid ett flertal universitet och högskolor i Sverige. Då kan lärosätena bidra till ekonomisk tillväxt och stötta kommersialisering av lämpliga forskningsidéer. UU Holding har en separat ekonomi och får inga bidrag från universitetet, som inte heller kan få del av eventuella vinster.

Läs mer:

Uppsala universitet Holding AB