Vårdstudenter möter Uppsalaborna vid Blodomloppet

2017-05-16

Torsdag 18 maj är Uppsala universitets vårdstudenter på plats vid Studenternas IP och Blodomloppet för att besvara Uppsalabornas frågor om hälsa, kondition och blodgivning.

Torsdag 18 maj genomförs Blodomloppet i Uppsala och närmare 13 000 motionslöpare väntas snöra på sig joggingskorna. I år finns även möjlighet att möta Uppsala universitets vårdstudenter som är på plats för att svara på frågor om hälsa och kondition.
– Blodomloppet är ett evenemang som verkligen engagerar oss. Här möts träningsfrälsta, modesta motionärer och de som kanske ännu inte riktigt kommit till skott när det gäller fysisk aktivitet, och vi vet att många har frågor om träning och friskvård som våra studenter ska göra sitt bästa att svara på. Självklart berättar vi även om hur blodgivning påverkar kropp och träning, berättar Mia Colliander, utbildningssamordnare vid Uppsala universitets institution för medicinska vetenskaper.

I universitetets tält vid Studenternas IP kommer en rad vårdutbildningar att vara representerade, vilket ger deltagare och publik vid Blodomloppet en unik möjlighet att ta del av den senaste kunskapen inom en rad olika hälsoområden.
– Våra studenter kommer att samarbeta i morgondagens vårdteam, och att tillsammans planera och genomföra aktiviteten kring Blodomloppet är en viktig del av deras interprofessionella lärande. Tillsammans har de redan idag en mycket bred kunskap om exempelvis hur träning påverkas av läkemedel, hur fysisk styrka bäst uppnås, vikten av återhämtning och hur träning påverkar och påverkas av olika sjukdomstillstånd, säger Mia Colliander.

Blodomloppet ger även tillfälle att möta EIT Health, det europeiska konsortium där Uppsala universitet och ytterligare 130 ledande aktörer inom akademi, industri, institut och offentlig sektor i 14 länder samverkar för ett hälsosamt liv och aktivt åldrande.
– Europas hälso- och sjukvård står inför stora utmaningar, och de kommande åren investerar EIT Health två miljarder Euro på att tillgodose framtida behov av kompetens, tjänster och produkter, berättar Catharina Svensson, EIT Health Campus Coordinator vid Uppsala universitet.
I Uppsala är även Region Uppsala, Thermo Fisher och Uppsala kommun aktiva i konsortiet, och i staden drivs ett brett utbud av utbildningsaktiviteter som erhåller ekonomiskt stöd av EIT Health.
– Ett centralt inslag i EIT Health verksamhet är att nå ut med information, motivation och innovationer i syfte att stimulera till en förbättrad folkhälsa. Blodomloppet är ett evenemang helt i linje med våra ambitioner, och vi kommer att vara på plats för att möta människor i alla åldrar, lyssna till deras behov och utmaningar och förhoppningsvis få kreativa idéer som kan bidra till att uppnå hälsomålen, säger Catharina Svensson.

 

Läs mer om Uppsala universitets vårdutbildningar
Läs mer om EIT Health vid Uppsala universitet

Kontakt:
Mia Colliander, utbildningssamordnare, institutionen för medicinska vetenskaper
Catharina Svensson, EIT Health Campus Coordinator