Välmatat program gav Museum Gustavianum besöksrekord

2017-01-10

Under 2016 har Gustavianum bjudit på ett välmatat program – utställningar och evenemang i samarbete med forskare vid universitetet, nedslag i musikhistorien och öppna stora samlingar för forskare och studenter, för lärare och barn- och ungdomar i skolan och andra nyfikna. Och fler än någonsin har uppskattat programmet. Hela 82 539 besökare under 2016 innebär besöksrekord – igen.

– Vi har slagit besöksrekord igen, säger museichef Marika Hedin. 82 539 besökare under 2016 är en ökning med nästan 2 000 personer. Jättekul eftersom en större del än tidigare är studenter och skolungdomar, en grupp vi ju särskilt vill nå.

Gustavianum  är Uppsalas största universitetsmuseum och förvaltar universitetets stora och unika samlingar av arkeologi, mynt, konst, vetenskapshistoria och mycket annat. Utställningar och program tar sin utgångspunkt i universitets samlingar och i forskning vid Uppsala universitet och hålls öppna för forskning och undervisning vid universitet och högskolor, inte bara i Sverige utan också i andra länder. Museet är också en resurs för Uppsalastudenternas karriär- och kompetensutveckling, genom bl and annat praktikprogram extrajobb.

- Vi har också gjort flera uppskattade nedslag i musikhistorien, berättar Cecilia Ödman, publikansvarig vid museet. Här samarbetar vi med Uppsala Akademiska Kammarkör, Uppsala University Jazz Orchestra och Kungliga akademiska kapellet.

Nu hoppas man att 2017 års program ska bli lika uppskattat.

- I april öppnar vi till exempel vår nästa stora utställning, ”Drömmen om det exakta”, avslöjar Marika Hedin. Viljan att kunna mäta ledde till att mängder av spännande instrument byggdes. De revolutionerade vetenskapen under 1800-talet, men den exakta mätningen förblev en ouppnåelig dröm.

Läs mer om Gustavianum