”Mentorprogrammet har varit en ögonöppnare”

2017-01-03

Louise Dubois (t.v) tillsammans med sin mentor Lena Söderström i Uppsala universitets Mentor4Research-program 2016.

Hon är forskaren som vill ta fram ett nytt och säkrare test av prostatacancer. Och hon är på god väg. Louise Dubois är verksam vid Institutionen för medicinska vetenskaper och har under 2016 deltagit i Uppsala universitets mentorsprogram Mentor4Research där hon utsågs till den deltagare som utvecklats mest under programmets gång. Som belöning fick hon åka till det stora startup-eventet SLUSH i Finland.

Varför blev du intresserad av Mentor4Research?

– Jag tyckte att konceptet var väldigt lockande - att man skulle få en mentor som kunde guida en och på så sätt överbrygga gapet mellan akademin och industrin. Jag var nyfiken och ville se vad näringslivet hade att erbjuda.

Vad har du fått ut av programmet? 

–  Relationen med min mentor Lena Söderström, vd på Senzime, har varit något utav det bästa! En stark kvinnlig förebild! Hon har peppat mig och fått mig att tro att jag kan, visat var och hur man kan nätverka och varit ett värdefullt bollplank. Hon har också visat mig alla hinder som finns på vägen men också hur man kan ta sig runt dem. Utöver det har programmets alla workshops fått mig att tänka över min idé ur många olika synvinklar. Som forskare har man lite "rädda världen" syndrom, men i affärsvärlden så kan du bara rädda världen om du samtidigt kan tjäna pengar. Och att få ut min vision på ett säljande sätt har varit något jag verkligen fått bra träning i på olika sätt. Jag har också tagit tillfället i akt och varit på andra event där jag kommit i kontakt med entreprenörer och startup-företag, vilket ytterligare bekräftat att det här är något jag också kan göra. En viktig insikt har också varit att startup-företag i mångt och mycket brottas med samma frågor, oavsett bransch. Alla måste ha koll på sin marknad och alla måste ha ett bra team, för att nämna något.

Hur var det att delta på SLUSH?

– Att få åka till SLUSH som vinnare av Mentor4Research var otroligt - en undergroundklubb mitt på ljusa dagen där man är omringad av massa entreprenörer. Inspirationen flödar! Att få höra de stora giganterna, som Skype- och Spotify-grundarna, och hur de ser potential i nya entreprenörer var spännande. Och det är teamet som det kokar ner till hela tiden. Med ett bra team kring en idé kan man nå hur långt som helst!

Skulle du rekommendera Mentor4Research till andra forskare?

– Ja, definitivt! Mentorprogrammet har varit en ögonöppnare på ett sätt jag inte trodde var möjligt. Jag har växt otroligt mycket under det här året! Har man en idé och vill lära sig mer om hur man kan kommunicera den utanför forskarvärlden och vad det finns för möjligheter så tycker jag att man ska söka.

Fakta Mentor4Research

Mentor4Research (M4R) vid Uppsala universitet är ett ettårigt mentorprogram som vänder sig till forskare inom alla ämnesområden. Syftet är att öka intresset och engagemanget hos forskare för att kommersialisera, eller på annat sätt nyttiggöra, sina forskningsresultat och ge dem ökade kunskaper om hur de kan göra. Mentorerna har många års erfarenhet från näringslivet och handplockas utifrån varje forskares individuella situation och behov. Programmet drivs av UU Innovation och en ny programomgång startar i februari 2017.  

Mer information: www.uuinnovation.uu.se