UU Innovation förstärks med ny rådgivare

2016-11-29

Olivia Tolan är ny rådgivare på UU Innovation inom immaterialrätt – så kallade IP-frågor (Intellectual property).

Med snart 20 års erfarenhet av arbete med immaterialrätt – så kallade IP-frågor (Intellectual property) – på patentbyråer och inom industrin tar Olivia Tolan klivet in i den akademiska sfären som ny IP-rådgivare på UU Innovation. I den rollen kommer hon stötta universitetets forskare med bedömningar och rådgivning med fokus på patent- och IP-strategier för affärsidéer inom life science, kemi och mekanik.

Olivia Tolan har svenska rötter men är född och uppvuxen i staten New York. Hon har många års erfarenhet av att arbeta och bo i Sverige men kommer närmast från en tjänst som Senior Patent Attorney på Syngenta i Schweiz där hon jobbade i drygt sex år. På Syngenta arbetade hon med företagets IP- och patentstrategier för både etablerade produkter och produkter under utveckling inom affärsområdet bekämpningsmedel. Rådgivning, konkurrentbevakning, tvister, förhandlingar och avtal var också andra arbetsuppgifter. Det är nu tredje gången hon flyttar till Sverige men att bosätta sig i Uppsala är nytt, liksom att arbeta i den akademiska världen. Efter att ha jobbat många år på patentbyråer och inom industrin i både USA och Europa var hon nyfiken på att jobba med IP-frågor inom akademin. Och att få möjlighet att göra det i Sverige lockade stort.

– Det har alltid känts som att det var meningen att jag skulle återvända till Sverige, jag trivs bra här och Uppsala verkar vara en trevlig stad, säger Olivia och tillägger att hon snabbt nog får se till att skaffa sig en cykel för att smälta in.

Olivia ser med spänning fram emot att få jobba på en nya arena. Hennes år inom industrin har medfört en hel del kontakter med såväl universitet som forskningsinstitut, men nu handlar det om att skifta perspektiv, och inte minst få möjligheten att använda hela sin tekniska bredd.

– Att få jobba tillsammans med forskare och få kombinera min specialistkompetens med deras ska bli jättekul. I min roll som IP-rådgivare kommer jag också att hålla utbildningar i immaterialrättsliga frågor, det gillar jag verkligen och har också gjort mycket under mina år på Syngenta, berättar hon.

Olivia är utbildad i biologi vid Virginia Tech. Efter några års arbete med läkemedelsformuleringar på ett kontraktsforskningsföretag satte hon sig i skolbänken igen och tog en examen i juridik från George Mason University samtidigt som hon jobbade med immaterialrättsliga frågor på en konsultbyrå. På hennes cv finns en även en examen i europeisk immaterialrätt från Stockholms universitet. Olivia är både europeiskt och amerikanskt patentombud och när hon nästa år firar 20 års inom IP-området lär hon vara i full gång med att bidra till nya innovationer från forskning.

–   På UU Innovation finns ett kompetent team av IP-rådgivare och affärsrådgivare som alla brinner för att mer forskning och kunskap från universitetet ska komma till nytta på bästa sätt. Det känns som jag har hamnat helt rätt, avslutar Olivia.