Bygglov för uppländska högstadietjejer

2016-10-27

Nästa vecka intar ett 20-tal förväntansfulla högstadietjejer från hela Uppsala län Ångströmlaboratoriet. Då håller Uppsala universitet och NCC den nya aktiviteten Byggdagarna. Syftet är att öka tjejers intresse för teknik och ge dem en insyn i byggbranschen.

För högstadietjejerna som inleder höstlovet den 31 oktober till 2 november med Byggdagarna väntar en mängd häftiga och kreativa teknikaktiviteter. På Uppsala universitet ska de få lära sig bygga och programmera legorobotar, samt arbeta praktiskt i verkstaden på Ångströmlaboratoriet.

– Här får tjejerna prova på uppgifter som ingår i våra utbildningar till högskoleingenjör, som svetsning, gjutning och svarvning, säger Tobias Blom, projektledare vid teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet på Uppsala universitet. Vi hoppas att det ska göra fler tjejer nyfikna på teknik och inspirera dem att söka sig till tekniska utbildningar.

Dag två går färden till byggföretaget NCC där tjejerna får göra digitala besök i sina hem med hjälp av Virtual Design Construction. De ska också träffa kvinnliga ingenjörer och lära sig mer om hur det är att jobba i byggbranschen. Den sista dagen åker tjejerna till Tekniska Museet i Stockholm där de ska producera egna TV- och radioprogram.

Datum:
31 oktober – 2 november

Tider:
Måndag 31 oktober och tisdag 1 november kl.09.00 - 15.00
Onsdag 2 november kl. 09.00 - 19.45

För ytterligare information om Byggdagar för högstadietjejer, kontakta Tobias Blom, projektledare, Uppsala universitet, 070-167 94 73, tobias.blom@uadm.uu.se