Energikick för högstadietjejer

2016-06-10

Under den första sommarlovsveckan, 13 - 15 juni, är det åter dags för 22 högstadietjejer att inta Ångströmlaboratoriet under Energidagarna.

Som vanligt står Uppsala universitet och Vattenfall för ett program fyllt av häftiga och utmanande aktiviteter inom naturvetenskap och teknik. De första dagarna på Ångströmlaboratoriet inkluderar bygge och programmering av legorobotar samt verkstadsarbete.

– Deltagarna ska få svetsa, gjuta, löda och svarva olika saker i verkstaden på Ångström. De kommer att få jobba med samma saker som de som utbildar sig till högskoleingenjörer, berättar Tobias Blom, projektledare vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten på Uppsala universitet.

På schemat står även experiment och gruppövningar som testar problemlösnings- och samarbetsförmåga under ledning av kvinnliga ingenjörs- och kandidatstudenter. Dessutom visar teknikföretaget AMKVO upp sina drönare som deltagarna också får provflyga.

Sedan väntar besök på Vattenfall för att se hur energi produceras och distribueras. Aktiviteter som fallskärmsbygge för ägg ska ge deltagarna från årskurs sju till nio ytterligare chans att utöva sin kreativitet.

– Tanken är att ge tjejerna möjlighet att prova på tekniska utmaningar och samtidigt ha roligt. Förhoppningsvis blir fler intresserade av de här ämnena och kan tänka sig att välja exempelvis ingenjörsutbildningar i framtiden, säger Tobias Blom.

Den sista dagen får deltagarna åka till Tekniska Museet i Stockholm och göra egna program om sina upplevelser under Energidagarna i museets TV-och radiostudio. Resultaten publiceras därefter på www.tekniskamuseet.se/studion.

Energidagarna för högstadietjejer är en samverkansaktivitet mellan Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet och Vattenfall.

Läs mer om Energidagarna.