Årets Innovation 2016 till uppsalaprofessorn Ulf Landegrens bioteknikbolag

2016-05-13

Bolaget Olink grundade professor Ulf Landegren 2004 tillsammans med Mats Nilsson.

Olink med Uppsalaforskaren och innovatören Ulf Landegren, utsågs till vinnare av Årets Innovation på Företagargalan i Uppsala den 12 maj. För åttonde året i rad prisades årets företagare i Uppsala av organisationen Företagarna. Ny för i år är kategorin Årets Innovation där även universitetsavknoppningarna Airwatergreen och OssDsign var finalister.

Bioteknikföretaget Olink med innovatören Ulf Landegren knep vinnartiteln i den för året nya kategorin Årets Innovation på Företagargalan i Uppsala.

Ulf Landegren är professor i molekylära verktyg vid Uppsala universitet och en av grundarna till Olink som bildades 2004. Han har bidragit till att innovativ forskning från Uppsala universitet kommersialiserats och tillsammans med kunniga och drivna medarbetare har bolaget lyckats skapa arbetstillfällen i Uppsala inom en bransch som lätt är föremål för fysisk flytt till andra marknader.

Olink har idag en väl etablerad försäljning över hela världen och cirka 30 anställda i Uppsala. Bolaget har genom sitt nytänkande lyckats hitta nya möjligheter till innovationer som i sin tur har skapat ytterligare kommersiellt framgångsrika bolag som Halo Genomics och Q-linea.

Malin Graffner Nordberg vid UU Innovation och ordförande i juryn för Årets Innovation, är mycket glad.

– Att vara med och forma den nya priskategorin Årets Innovation har varit en mycket spännande resa där vi som jury har fått möjlighet att ta del av många nyskapande idéer som blivit företag just i Uppsala. Många av dessa bolag har inte självklart sin främsta marknad här, utan behöver gå internationellt direkt, varför många av dem kan vara relativt okända för Uppsalaborna. Introduktionen av Årets Innovation på Uppsalas Företagargala ger oss möjlighet att uppmärksamma även dessa bolag, och därmed visa på bredden och styrkan i hela Uppsalas näringsliv, säger hon.

Ulf Landegren har också tidigare prisats för sina entreprenörsinsatser. 2013 tilldelades han Uppsala universitets innovationspris Hjärnäpplet.

– Ulf Landegren har varit drivande i flera lyckade kommersialiseringar och Olink är ett framgångsexempel som funnits på marknaden under en längre tid. I den här typen av bolag har innovatören en nyckelroll varför vi också lyfter fram att Ulf är en god förebild som dessutom ständigt uppmuntrar sin omgivning till att våga ta forskning till affär, avslutar Malin Graffner Nordberg.