Mästare i naturvetenskap utsedda

2015-12-07

Den 26 november avgjordes årets upplaga av Naturvetarmästarna på Rosendalsgymnasiet, där niondeklassare tävlade i kunskaper i fysik, biologi och kemi. Uppsala universitet och SLU medverkade med domare, och deltagarna bjöds på en rad överraskningar under dagen. Vinnarna blev Uppsala Musikklasser som därmed segrat fyra av fem gånger.

Naturvetarmästarna är en tävling i naturvetenskap och öppen för skolor från Uppsala med omnejd. Varje skola får delta med ett lag från årskurs 9 bestående av fyra elever. Tävlingen innehåller såväl teori som laborationer anpassade till grundskolenivå, anordnad av lärare på Rosendalsgymnasiet.

– De flesta av frågorna är utformade så att eleverna kan jobba i team och tillsammans klura ut svar utan att ha detaljkunskaper, säger Lena Wellhagen, biologilärare på Rosendalsgymnasiet. Men det finns också rena kunskapsfrågor. Alla frågor spänner över ett brett spektrum; från biologin hade vi bland annat valt ut frågor om genetik, evolution, ekologi, hållbar utveckling och fysiologi.

För Uppsala universitets del är syftet dels att bidra till en bra tävling, dels att erbjuda tillfälle till studiebesök under tävlingsdagen, säger Sami Vihriälä, projektledare vid vetenskapsområdet för naturvetenskap och teknik.

– På Ångströmlaboratoriet fick eleverna välja mellan att besöka Legocentret och träffa Teknats studenter, eller testa på att svarva, gjuta och svetsa i Ångström verkstad. Det var uppskattat att döma av elevernas spontana positiva kommentarer.

Uppsala Musikklassers förstapris blev ett besök vid Westerlund-teleskopet på Ångströmlaboratoriet, där institutionen för fysik och astronomi kommer att stå för värdskapet.

Vad fyller en sådan här tävling för funktion?

– Den är viktig för att främja nyfikenheten och intresset för naturvetenskap, säger Lena Wellhagen. Det finns tävlingar i matematik men, med undantag för Teknikåttan, få i övriga naturkunskapsämnen. Det här hoppas vi ökar lusten att experimentera och lösa problem.

– Dessutom knyter det på ett bra sätt ihop grundskola, gymnasium och universitet - ett roligt samarbete på alla fronter!

 

Anneli Björkman

 

Naturvetarmästarna, tävlingen i naturvetenskap för årskurs nio, startade i november 2011 med såväl teoretiska som praktiska utmaningar för eleverna. Bakom 2015 års arrangemang står Uppsala universitet (vetenskapsområdena för medicin och farmaci samt för naturvetenskap och teknik), SLU, Uppsala BIO och Rosendalsgymnasiet. Följande skolor deltog: Tunabergsskolan, Vallonskolan från Gimo, Frösåkerskolan från Östhammar, Thunmansskolan från Knivsta, Eriksbergsskolan, Nannaskolan, Katarinaskolan, Björkvallskolan, Ärentunaskolan, Tiundaskolan, Alsike skola, Kunskapsskolan. Uppsala Musikklasser, Västra Stenhagenskolan, Valsätraskolan.

Tävlingsresultat 2015:

1. Uppsala Musikklasser

2. Eriksbergsskolan

3. Tiundaskolan