Fullt med energi för högstadietjejer

2015-06-11

Under energidagarna får högstadietjejer prova på ingenjörsteknik med kreativa övningar.

Tio år har gått sedan första Tjejveckan hölls för att visa högstadietjejer roliga och inspirerande tillämpningar av naturvetenskap och teknik. Arrangemanget har under åren lockat runt 200 deltagare långt utanför Uppsala. Nu är det åter dags för 20 förväntansfulla tjejer att inta Ångströmlaboratoriet.

Som vanligt står Uppsala universitet och Vattenfall för ett program fyllt av häftiga och utmanande aktiviteter inom naturvetenskap och teknik. De första dagarna på Ångströmlaboratoriet inkluderar solcellsbygge av blåbär samt bygge och programmering av legorobotar. Men i år väntar även något nytt.

- Tjejerna ska få svetsa, gjuta, polera och svarva olika saker i verkstaden på Ångström, berättar Tobias Blom, projektledare vid vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap på Uppsala universitet. De kommer att få jobba med samma saker som de som utbildar sig till högskoleingenjörer använder.

På schemat står också experiment och gruppövningar som testar problemlösnings- och samarbetsförmåga, under ledning av kvinnliga ingenjörs- och kandidatstudenter. Sedan väntar besök på Vattenfall för att se hur energi produceras och distribueras. Aktiviteter som fallskärmsbygge för ägg ska ge deltagarna från åk 7 till 9 ytterligare chans att utöva sin kreativitet.

-Tanken är att ge tjejerna möjlighet att prova på tekniska utmaningar och samtidigt ha roligt, säger Tobias Blom. Förhoppningsvis blir fler intresserade av de här ämnena och kan tänka sig att välja exempelvis ingenjörsutbildningar.

Den sista dagen får tjejerna åka till Tekniska Museet i Stockholm och göra egna program på temat energi i TV-och radio-studion. Resultaten publiceras därefter på www.tekniskamuseet.se/studion.

Tid och plats för Energidagar för högstadietjejer, 15 – 17 juni, 2015:

Måndag 15 juni kl.09.00 – 12.00 samt tisdag 16 juni kl.9.00 - 15.00
Ångströmlaboratoriet, Lägerhyddsvägen 1, Uppsala.

Måndag 15 juni kl.13.30 – 15.00
Vattenfall, Bolandsgatan 13, Uppsala.

Onsdag 17 juni kl.14.00 – 18.00
Tekniska Museet, Museivägen 7, Stockholm

Om tjejveckan:
Tjejveckan, numera Energidagar för högstadietjejer, är ett samarrangemang mellan Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet och Vattenfall.

Läs mer på http://www.teknat.uu.se/samverkan/skola/energidagar/