Indiens president talar i universitetsaulan

2015-05-26

H.E. Pranab Mukherjees föreläsning i universitetsaulan kommer att inramas av musik av bland annat Allmänna Sången.

Den andra juni, i samband med det indiska statsbesöket i Sverige, kommer Indiens president, H.E. Pranab Mukherjee att besöka Uppsala universitet. Vid besöket håller han ett anförande i universitetsaulan.

Uppdaterade förhållningsregler. Observera att inga åhörare släpps in i Universitetshuset efter att Presidentens kortege anlänt. Detta är planerat till 16:40 men kan äga rum tidigare. Väskor får inte medtagas i Universitetsaulan och tillgången till garderob är begränsad. Vänligen var i god tid och undvik väskor!

Tid: 2 juni, klockan 17.00–18.15.  Observera att platserna måste vara tagna senast 16.40 och alla besökare uppmanas att komma i god tid.

Republiken Indiens president, H.E. Pranab Mukherjee, kommer på statsbesök till Sverige 31 maj – 2 juni. Det är det första indiska statsbesöket i Sverige.

I samband med detta kommer Presidenten att besöka Uppsala universitet och framträda i universitetets aula tillsammans med Utrikesminister Margot Wallström. Ämnet för Presidentens anförande är: ”Tagore and Gandhi: Do they have Contemporary Relevance for Global Peace?”

Föreläsningen direktsänds på webben

Talen i aulan inramas av musik framförd av Allmänna Sången, Uppsala Indian Choir och Universitetsorganist Andrew Canning.

H.E. Presidenten beledsagas till Uppsala av H.K.H Kronprinsessan Victoria och H.K.H. Prins Daniel. Programmet är öppet för allmänheten och efteråt kommer förfriskningar att serveras i trapphallen.

Rabindranath Tagore
I sitt anförande vid Uppsala universitet drar Presidenten paralleller mellan den indiske poeten och författaren Rabindranath Tagore och dagens globala konfliker. Tagore var den första icke västerländska mottagaren av Nobelpriset i litteratur 1913. Vid två tillfällen, 1921 och 1926, föreläste han i universitetshusets aula. Vid båda tillfällena drog han stora mängder besökare.

Rabindranath Tagore fick Nobelpriset främst för sin egen översättning av poesisamlingen ”Geetanjali” som han först skrivit på bengali (på svenska ”Sångoffret”). Då var han redan en välkänd och uppskattad författare av poesi och prosa i den bengalispråkiga världen. Han var också engagerad i sociala reformer och utbildningsfrågor samt i motståndet mot det koloniala styret i Indien.

Förra året avtäcktes en byst föreställandes Rabindranath Tagore vid Campus Engelska parken under högtidliga former av Indiens ambassadör och universitetets rektor. Bysten, skulpterad av Mr. Ramkinkar Baij, var en gåva från det indiska kulturdepartementet och symboliserar en varaktig länk mellan poeten Tagore och Uppsala universitet.

H.E. Pranab Mukherjee
President Pranab Mukherjee tog över ämbetet som Indiens president i juli 2012 och är 79 år gammal. Han är Indiens trettonde president och har varit aktiv i den indiska politiken sedan 1970-talet. Han har haft flera ministerposter. Pranab Mukherjee har en akademisk examen i historia och statskunskap samt en examen i juridik från University of Kolkata. Han har arbetat nära såväl Indira Gandhi som hennes son Rajiv Gandhi.

I Indien är presidentens roll i huvudsak ceremoniell. Presidenten utses av elektorer i parlamentet och mandatperioden är fem år.