Dags för smart, cool och strålande tävling i teknik

2015-04-21

Hur överförs låtar från Spotify till din smarta telefon? Visar solskyddsfaktorn hur länge du måste använda produkten för att bli solbränd? Under våren har över 2000 åttondeklassare i Uppsalaregionen gnuggat geniknölarna över Teknikåttans frågor. Torsdagen den 23 april gör nio klasser upp om en finalplats i 2015 års tävling på temat” Smart! Coolt! Strålande!”

Det drar ihop sig till semi- och regionfinal av 2015 års upplaga av Teknikåttan, tävlingen i naturvetenskap och teknik för Sveriges alla åttondeklassare. Den 23 april möts Uppsalaregionens nio bäst placerade klasser i ITC-aulan på Uppsala universitet. Då ställs de tävlande inför en rad teoretiska och praktiska utmaningar, där vinnarklassen går vidare till riksfinalen i Stockholm den 21 maj.

Årets tema knyter an till det internationella året för ljus och ljusbaserade teknologier, och handlar om strålande fenomen och smarta uppfinningar. Frågorna hämtas från ämnesområdena teknik, biologi, fysik, kemi och matematik. Inför semifinalerna har varje klass fått en uppgift som testar elevernas kreativitet och problemlösningsförmåga. Uppgiften, som är en del av tävlingen, kallas kulstaplaren och går ut på att bygga en apparat som kan lägga kulor i ett rör i en speciell ordning.

Från Uppsala Musikklasser deltar hela tre klasser och på skolan pågår förberedelserna för fullt. Pär Gudfastsson är Ma/NO-lärare för årskurs 4 till 9 och undervisar även hela åk 8 i teknik.

- Eleverna har jobbat klassvis med olika ansvarsområden som byggandet av en låda, maskin, loggbok, foto med mera. De tycker att det är väldigt kul med en konkret uppgift även om det inte alltid är lätt att veta hur de ska lösa uppgiften.

-Nivån på engagemanget kan gå upp och ner, men det är fantastiskt kul att se vilken kreativitet det finns hos eleverna när de ska lösa en uppgift. Trots att vi har tre klasser med i tävlingen som jobbar helt parallellt i samma klassrum så har vi tre helt olika lösningar på samma uppgift. Alltifrån en rent mekanisk kulbana byggd i trä till en datorstyrd LEGO-robot.

Inför 23 april ska klasserna utse varsitt tremannalag som ska tävla i semifinalernas frågeomgång och praktiska tävlingsmoment. Den slutliga vinnaren av eftermiddagens regionfinal får 7 500 kronor till klasskassan.

Regionvinnarna ska klara av ännu en klassuppgift inför riksfinalen. Landets bästa teknikåtta koras sedan den 21maj på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Vinnarklassen belönas med 12 000 kronor och en vandringspokal.

2016 är det Uppsalas tur att arrangera riksfinalen.

Teknikåttan, Semi- och regionfinaler Uppsalaregionen:
Tid: Torsdagen den 23 april, kl.09.30 – 15.30
Plats: ITC-aulan, Polacksbacken, Lägerhyddsvägen 2, Uppsala

De tävlande klasserna är:
Glunten Montessori 8, Uppsala
Edsbergsskolan 8E2, Sollentuna
Eriksbergsskolan 8B, Uppsala
Källskolan 8, Kungsängen
Runbackaskolan 8B, Sollentuna
Uppsala Musikklasser 8C, Uppsala
Uppsala Musikklasser 8A, Uppsala
Uppsala Musikklasser 8B, Uppsala
Väsby Skola 8S, Upplands väsby

Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet genom Teknat samverkan arrangerar Teknikåttan tillsammans med andra lärosäten i landet för att öka elevers intresse för naturvetenskap och teknik.

Se även Teknikåttans hemsida: http://www.teknikattan.se.