Uppsala årets studentstad

2015-04-16

Uppsala är utsett till årets studentstad av Sveriges förenade studentkårer – SFS.

Sveriges förenade studentkårer – SFS – har utsett Uppsala till årets studentstad för läsåret 2015/2016. Uppsala har ett anrikt universitet som vågar tänka nytt och staden arbetar för studenternas bästa menar SFS.

Ett anrikt universitet som vågar tänka nytt, engagemang från kommunen, starkt samarbete mellan kommunen, de två universiteten och studentkårerna som sätter studenterna i centrum. Det är några av skälen till att Sveriges förenade studentkårer – SFS – har utsett Uppsala till årets studentstad.

- Jag är jätteglad över utmärkelsen. Det är ett bevis för det goda samarbetsklimat som finns här i Uppsala mellan studenter, kårer, nationer, kommunen och de båda universiteten, säger Uppsala universitets rektor Eva Åkesson. Vi vet ju att Uppsala är Sveriges bästa studentstad men det är ju roligt att någon annan säger det också!

- Uppsala har många studenter och en lång historia, men lyckas ändå tänka nytt för att både inom lärosätets utbildningar och i stadsplaneringen förbättra för studenterna. Det vill vi belöna genom att tilldela Uppsala priset Årets studentstad 2015/2016, säger SFS ordförande Rebecka Stenkvist.

Utmärkelsen Årets studentstad delas ut av SFS sedan 1999. Förra året gick priset till Trollhättan och året innan dess till Norrköping. Prisutdelningen kommer att ske under banketten vid SFS fullmäktige i Trollhättan lördagen den 25 april.

SFS motivering:
Uppsala utmärker sig som en stad som arbetar för studenternas bästa. Studenternas närvaro är en självklarhet och en nödvändighet i samtalen kring hur Uppsala utvecklas och växer som stad. Det anrika universitetet vågar tänka nytt, bland annat genom ett spännande utvecklingsarbete för att stärka studenternas möjligheter att forma sin utbildning.

I kommunen sker ett medvetet arbete för att överbrygga den stora universitetsstadens klassiska utmaningar och skapa miljöer som tillfredsställer olika studenters behov. Det starka samarbetet mellan kommunen, de två universiteten och studentkårerna strävar mot det gemensamma målet att sätta studenterna i centrum vilket gör det tydligt att Uppsala inte bara är en av Sveriges äldsta studentstäder utan också SFS Studentstad 2015/2016.