U-FOLD samlar unga, politiker och forskare till samtal om beroende

2015-04-09

U-FOLD inbjuder till Storseminarium 2015: Spel, Spice & Superman

Spel, Spice & Superman är titeln på U-FOLD Storseminarium 2015. Med fokus på digitala möjligheter och risker vill forumet stimulera samtal mellan länets unga, politiker och forskare.

Ständigt uppkopplade med ett digitalt universum bara ett klick bort. Dagens unga står inför möjligheter och risker som ingen tidigare generation upplevt. Vid vårens Storseminarium: Spel, Spice & Superman tisdag 21 april sammanför U-FOLD länets ungdomar med ledande forskare, experter, beslutsfattare för att tillsammans sätta fokus på en rad av de utmaningar som nu omger oss.
– U-FOLDs mötesplatser har blivit ett etablerat forum för beroendefrågor. Vårt senaste storseminarium samlade 450 deltagare, och den här gången skapar vi en arena där de unga själva kan delta i samtalet om hur vi ska förebygga och hantera de problem som exempelvis nätdroger och hasardspel kan medföra, säger professor Fred Nyberg, koordinator i U-FOLD.

Samtliga länets gymnasieskolor, studentorganisationer och förtroendevalda med ansvar för beroende- och missbruksfrågor är inbjudna till Storseminariet. Många har redan anmält sig, och ambitionen är att Uppsala universitetsaula ska vara välfylld då Ilona Zsatmari Waldau, ordförande i Uppsala kommuns socialnämnd, inleder seminariet.
– Ju fler som deltar i diskussionen desto större relevans, vi kommer också att ha en halvtimmes paus där besökarna kan samtala med och ställa frågor direkt till föreläsarna. Så med fri entré, gratis fika och avslut redan 12.30 hoppas vi att alla intresserade har möjlighet att närvara, säger Fred Nyberg.

De ämnen U-FOLD belyser på Storseminarium 2015 är även i fokus för intensiva debatter i politik och media. Sverige har exempelvis 165 000 problemspelare, varav 25 000 bedöms vara i behov av vård, men vem ska ge denna vård? Spice och andra lagliga nätdroger har medfört flera uppmärksammade fall av överdoser, men vilka möjligheter har juridiken att hinna före producenter och langare?
– Vi kommer även att diskutera hur narkotikaindustrin påverkar miljön och vilken roll våra nya IT-vanor har för vår sömn. Till vår hjälp kommer några av landets främsta forskare och experter, och det är med stolthet vi bjuder in till ett både relevant och aktuellt seminarium som vi hoppas ska minska avståndet mellan unga, forskare, experter och beslutsfattare i dessa mycket viktiga frågor, säger Fred Nyberg.
 

Plats: Uppsala universitetshus, aulan (karta)
Tid: tisdag 21 april 2015, kl. 9.30–12.30
Övrigt: fri entré, U-FOLD bjuder på fika

Anmälan på: http://doit.medfarm.uu.se/kurt7154