Uppsalaforskare fick samverkanspris av Kinesiska vetenskapsakademin

2015-03-02

Den 28 januari fick uppsalaforskaren Jan-Christer Janson ta emot priset av Kinesiska vetenskapsakademins president, professor Bai Chunli.

Varje år delar Kinesiska vetenskapsakademin (CAS) ut pris till två utländska forskare som särskilt utmärkt sig genom samarbete med forskare inom akademin. I år fick Jan-Christer Janson, professor emeritus vid institutionen för kemi - BMC, ett av prisen vid en högtidlig ceremoni i Beijing.

Kinesiska vetenskapskademin har ett hundratal forskningsinstitut över hela Kina som har rättighet att nominera kandidater till samverkanspriset. Av de inkomna förslagen väljs 15 ut för ”oral defence” på CAS huvudkontor i Beijing. Av dessa förs fem vidare för en sista, utslagsgivande hearing inför en kommitté med ett femtontal medlemmar och med CAS president, professor Bai Chunli, som ordförande. Slutligen väljs två ut som pristagare.

2014 års pristagare var Jan-Christer Janson, professor emeritus vid institutionen för kemi - BMC, Uppsala universitet och Peter John Stang kemiprofessor vid University of Utah i USA.

Jan-Christer Janson blev nominerad av professorerna Ma Guanghui och Su Zhiguo, Institute of Process Engineering, CAS, i Beijing som han samarbetat med under många år. Samarbetet har inneburit forskar- och studentutbyte och har lett till publikationer och avhandlingar. Forskning som skett på IPE i Beijing, har också lett till produkter hos GE Healthcare i Uppsala (Superdex Increase). Jan-Christer Janson har också, under de senaste 30 åren, haft många samarbeten med andra institutioner och universitet i Kina, samt kurser och föreläsningar.