ÅAC Microtec i samarbete för att utveckla ny svensk forskningssatellit

2015-02-25

Avknoppningsföretaget ÅAC Microtec, Uppsala och OHB Sweden, Stockholm, har kontrakterats av Rymdstyrelsen för att leverera satelliten Mats (Mesospheric Airglow/Aerposol Tomography and Spectroscopy) som ska undersöka vågor i övre atmosfären och deras inverkan på klimatet.

Den totala kontraktsomfattningen inklusive uppskjutning och satellitoperationer är 83 miljoner kronor. Uppskjutningen av MATS planeras till början av 2018.
Satelliten kommer att i storlek bli jämförbar med en diskmaskin och kommer att skjutas upp till cirka 600–700 kilometers höjd.


Kombinationen av de båda bolagens omfattande expertis, innovativa produkter och effektiva arbetssätt ger fördelen att kunna bygga avancerade satelliter till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Företagen har gemensamt utvecklat den nya innovativa mikrosatellitplattformen som kallas InnoSat. Plattformen är till för satelliter i mikroklassen (10-100kg) som i sin standardversion kommer att väga cirka 40 kg och ha dimensionerna 60 x 70 x 85 cm. Satellitens design är flexibel och kan anpassas för andra instrument med krav utöver standardspecifikationen.

- Det finns en tydlig trend mot mindre och billigare satelliter som tillgodoser krav på högre prestanda än vad som tidigare var möjligt. Utvecklingen av marknaden för små satelliter har verkligen exploderat de senaste åren. De bakomliggande faktorerna är bland annat teknologiska framsteg och att budgetbegränsningar driver fram ett paradigmskifte. Vi ser en enorm global potential för ÅACs robusta satellitsystem och den nya plattformen InnoSat och vi ser fram mot samarbetet med OHB Sweden, säger Mikael Andersson, vd för ÅAC Microtec.

ÅAC Microtec är ett avknoppningsföretag från Uppsala universitet och är ett av UU Holdings portföljbolag.