Uppsala universitet sätter upp West Side Story

2015-01-30

Efter två lyckade operasatsningar sätter nu Uppsala universitet upp Leonard Bernsteins musikal West Side Story med premiär den 5 november 2015. Planeringen är i full gång och audition anordnas under mars månad på flera platser i landet. Såväl professionella musikalartister och dansare som amatörer välkomnas att söka!

West Side Story är en av 1900-talets populäraste musikaler och en modernare version av Shakespeares Romeo och Julia. Handlingen kretsar kring främlingsfientlighet, utanförskap och gängmentalitet i stadsmiljö, men också kring drömmar och längtan efter ett annat liv.

Föreställningen sätts upp av Uppsala universitet och spelas i Svandamshallarna i Uppsala i vid tio tillfällen i november 2015. Universitetet vill skapa en ensemble med en mix av professionella och amatörer. En målsättning är att hitta talanger från alla möjliga bakgrunder och miljöer; geografiskt, socialt och kulturellt. Kanske är du en av dem som kommer att stå på scen i höst!

Audition äger rum följande datum:

  • 1 mars och 15 mars Uppsala
  • 8 mars Göteborg
  • 16 mars Callback i Uppsala

Den audition som planerades i Umeå 1 mars har flyttats till Uppsala på grund av ojämnt fördelat söktryck.

Anmäl dig till audition för West Side Story senast 22 februari

 

– Musikalen är en viktig del i Uppsala universitets satsning ”Den goda staden”, ett större samverkansprojekt där vi vill koppla ihop kultur och vetenskap och sätta fokus på frågor om utanförskap och gemenskap. Det är angeläget när yttrandefrihet och demokrati, mångfald och lika villkor – självklara värden för ett universitet – på olika sätt hotas i vår omvärld, säger Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet. Exempel på planerade aktiviteter är seminarier och föreläsningar för allmänhet och skola om framtidsfrågor som berör ett gott liv i staden.

Uppsala universitets symfoniorkester Kungliga Akademiska kapellet, med dirigenten Stefan Karpe, utgör stommen i musikalen tillsammans med regissören Dan Turdén och koreografen Dorte Olesen. För scenografin och kostymdesignen står Nina Fransson, för ljusdesign P-J Jansson och Anna Liv Jonsson är producent.

– Berättelsen i West Side Story innehåller många dagsaktuella och brännheta frågor. Tematiken kring ungdomars verklighet känns också inskriven i den kraftfulla musiken. Vi ska göra en nyläsning av materialet och föra den in i vår tid på ett oväntat sätt som frigör West Side Story från traditionens ok. Det är också unikt att få chansen att regissera West Side Story med en större orkester än vad någon annan uppsättning i Sverige haft, säger Dan Turdén.

– Musikalens tema stimulerar till samtal om många angelägna ämnen och vid sidan av repetitionerna finns det alla chanser för ensemblen att mötas och utbyta tankar. Vi välkomnar alla musikintresserade ungdomar till audition, säger Stefan Karpe.

 

Mer information:

Vid frågor kontakta producent Anna Liv Jonsson, 0704-250548, wss@musik.uu.se

Fakta West Side Story:
Tillsammans med koreografen Jerome Robbins skapade tonsättaren och dirigenten Leonard Bernstein, samt textförfattarna Stephen Sondheim och Arthur Laurents, en modern, funkig version av Shakespeares Romeo och Julia när de flyttade handlingen från Verona till västra Manhattan i slutet av 1950-talet. Musikalen ställer sig på ungdomarnas sida i en brutal tillvaro där vuxenvärlden abdikerat. Två gäng strider om kontrollen över en bit gata. Det börjar som en lek men utvecklas till en våldsam konflikt, där två unga män mister livet. Mitt i konflikten träffas Maria och Tony, tillhörande varsitt gäng, och upplever sin första stora kärlek.

Fakta operauppsättningar vid Uppsala universitet:
Uppsala universitet har tidigare satt upp Tosca (2008) och Otello (2010) i regi av Wilhelm Carlsson. Ensemblen bestod av talangfulla amatörer samt de professionella solisterna Emma Vetter, Michael Weinius och Fredrik Zetterström.  Dirigent Stefan Karpe fick det internationella Puccini-priset för Tosca, som andra svensk genom tiderna. Den första var Birgit Nilsson. Otello blev utnämnd av operatidskriften Opus, som Årets musikproduktion i Sverige, i konkurrens med de stora operahusen.