Forskarteamet bakom Upsalite vinnare av Venture Cup

2014-06-17

Mattias Karls och Malin Nilsson från Disruptive Materials firar vinsten i Venture Cup 2014

Företaget Disruptive Materials, som bygger på forskningsupptäckten av det nya materialet Upsalite vid Ångströmlaboratoriet, vann årets Sverigefinal av Venture Cup. En genomtänkt affärsplan för ett material med världsunik förmåga att absorbera fukt belönades med sammanlagt 250 000 kr i landets ledande entreprenörstävling.

- Det är jätteroligt att få ett kvitto på att man är på rätt väg när man är ett nystartat företag, säger Mattias Karls, VD på Disruptive Materials. Det visar att kombinationen av teknisk spetskompetens hos forskargruppen i Uppsala och affärskunnande har varit lyckad.

Torsdagen den 12 juni utsågs vinnarna bland de tolv stycken finalister som tagit sig till finalen i Venture Cup 2014. Förutom totalvinsten i tävlingen tog Disruptive Materials hem vinsten i kategorin Life Science & Teknik som premierar affärsidéer för förbättrade processer och produkter inom life science- och teknikområdet.

- Läkemedel är ett hett område där man kan använda Upsaliten för att förbättra lösligheten på svårlösliga mediciner, säger Mattias Karls. Men dess förmåga att absorbera fukt öppnar för många fler tänkbara användningsområden, potentialen är svindlande.

Med sin oöverträffade fuktupptagningsförmåga och låga regenereringstemperatur har Upsalite rönt stort intresse och spås få avsevärd inverkan på energiförbrukningen i exempelvis avfuktare, diskmaskiner och klimatanläggningar. Materialet är en icke kristallin form av magnesiumkarbonat och upptäcktes 2011 vid avdelningen för nanoteknologi och funktionella material vid Uppsala universitet. Forskarna Sara Frykstrand, Johan Gómez de la Torre, Maria Strömme och Mattias Karls grundade sedan företaget Disruptive Materials i juni 2013.

I december vann Disruptive Materials riksfinalen öst av Venture Cup. Därefter tog företaget plats på 33-listan, Ny Teknik och Affärsvärldens årliga lista över Sveriges mest lovande unga innovationsföretag. Ytterligare ett bevis på deras framgång kom i våras genom Bona Postulata-priset och tillgång till kvalificerad utbildning, mentorer och affärsnätverk.

När Nordic Cleantech Open, Nordens ledande tävling för uppstartsbolag inom cleantechsektorn, avgjordes den 19 maj knep företaget åter förstaplatsen. Drygt 100 innovativa företag deltog och bedömdes av en jury bestående av 50 internationella investerare och industriaktörer. Efter de senaste månadernas segersvit fokuserar man nu på att testa och verifiera Upsalites funktionalitet och se var potentialen är som störst, enligt Mattias Karls.

- På papperet kan det se ut som att Upsalite är helt perfekt för en viss tillämpning, men det är ju kunderna som är experter och vet vilka krav de ställer på materialet. Därför jobbar vi brett med 15 kunder från olika segment som kan göra relevanta tester och se vad som fungerar.
- Just nu väntar vi på vårens resultat från kundsamarbetena. Vi är inne i en spännande fas där vi också hoppas hitta nya ägare och ytterligare höja tempot i bolaget.

Läs mer om Upsalite och Disruptive Materials