UUAB-bolaget Disruptive Materials tar plats på heta 33-listan

2014-03-12

Disruptive Materials, ett avknoppningsföretag från Uppsala universitet, tar plats på listan över Sveriges hetaste unga teknikbolag, 33-listan. På tisdagskvällen knep de segern i en pitchtävling mot ngenic och OssDsign, två andra avknoppningsbolag från Uppsala universitet.

Inte ens ett år efter starten tar nu Disruptive Materials en plats på 33-listan, Ny Teknik och Affärsvärldens årliga lista över Sveriges mest lovande unga teknikföretag. Det efter att ha vunnit den regionala finalen i Uppsala som ägde rum på tisdagskvällen 11 mars på Uppsala Konsert och Kongress.

Företaget utvecklar ett material med unika egenskaper då det till 70 procent består av mycket små hålrum med porer mindre än 10 nanometer i diameter. Det har också en enorm förmåga att suga åt sig fukt. Materialet, som fått namnet Upsalite kom till av en slump på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala Universitet.

- Det är billigt att tillverka, är helt ofarligt och kan lösa stora tekniska problem. Sedan materialet blev känt i somras fick vi oerhört gensvar och direkt mer än 2000 förfrågningar från hela världen, säger Mattias Karls, vd för Disruptive Materials.

Upsalite som till exempel kan användas som fuktabsorbent eller för att göra det enklare att föra ut läkemedel i kroppen utvärderas för tillfället av ett tiotal stora kunder. Under våren inleds ytterligare tio kundsamarbeten.
Bolaget grundades i juni 2013 av Sara Frykstrand, Johan Gómez de la Torre, Maria Strömme och Mattias Karls. I augusti samma år gick Uppsala universitets holdingbolag, UUAB, in som delägare.

33-listan sammanställs gemensamt av redaktionerna på tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden. Fyra av 33-listans 33 teknikföretag tas ut på regionala finaler i Lund, Göteborg, Linköping och Uppsala. Hela 33-listan presenteras i Stockholm den 1 april. På 33-listan 2013 fanns två UUAB-bolag: Atlas Antibodies och Q-linea.