Snacka om energi när elever intog multihallarna!

2014-02-28

Närmare 1 300 grundskoleelever besökte under dagen Uppsalas stora vetenskapsfestival SciFest - anordnad av Uppsala universitet - för att inspireras och få energi om hur vi kan jobba för en bättre värld och en hållbar utveckling. Imorgon, lördag, slås portarna upp för allmänheten.

- Aj, jag är elektrisk, du får en stöt av mig – jättekul! ropar en mellanstadieelev till sin kompis som glatt vidareförmedlar den rörelseenergi som skapats av en snurrande kula.

En stor grupp grabbar trängs intresserat framför experimenten, där man kan skapa sin egen energi och samtidigt få veta hur batterier, ett kraftverk och solceller fungerar.

Vi befinner oss i de nybyggda multihallarna vid Fyrishov, där årets vetenskapsfestival SciFest breder ut sig i de rymliga lokalerna. Hela fredagen är vikt för skolklasserna, och närmare 1 300 elever och deras lärare har antagit uppmaningen att lära sig mer om vetenskap. Hållbar utveckling och energi är ett stort tema på årets festival - även om det finns annat.

Ett 50-tal stationer står till förfogande för vetgiriga barn och vuxna: ”hands-on” , demonstrationer, presentationer, kemi- och biologishower och många klasser hade också bokat in sig på de olika aktiviteterna. De har även haft möjlighet att förbereda sig i klassrummet, och om de vill, följa upp dagens övningar med mer material -  säkert välkommet för många lärare.

En hel del skolklasser har antagit utmaningen att konstruera en energismart pryl, som de ska visa upp bland annat för Beppe – känd från Hjärnkontoret.

I den kupolformade ”geodomen” kan man för ett ögonblick lämna de spännande aktiviteterna och kliva in och lägga sig på en matta för att, i kupolens tak, följa filmen ”En varmare värld”, som handlar om vad som håller på att hända med vårt klimat.

En gäng åttaklassare  - tjejer och killar från Stordammens skola, sitter koncentrerade framför en massa datorer. Det handlar om programmering – framtidens språk.

- Nu har jag lärt mig om programmering. Jättekul att kunna göra det själv, tycker en av tjejerna.

Är vi anpassade för dagens kost? Gröna cellfabriker som gör bränsle, Från fossil till fasan, In med mat och ut med fart, sa Galne Greven, Kristaller från diamanter och grafit till energi, Se hur fluglarver gör hövärdigt protein av avfall, Hålla av hållbarhet, Mörkerhjälpmedel och stridsutrustning – det är bara några av alla fyndiga rubriker på aktiviteter.

Tillsammans med föreläsningar, teater, shower och musik  så erbjuds en heldag här i hallarna.

- Oj, ett sånt där rör vill jag köpa av dig, ropar en tredjeklassare när Uppsala universitets egen såpbubbleexpert  Göran Rämme, skapar fantastiska bubblor som långsamt stiger mot taket.

Arrangör är Uppsala universitet , tillsammans med Biotopia och en rad sponsorer.
För allmänheten

Tid: lördag 1 mars kl 9-16
Plats: Multihallarna, Fyrishov, Idrottsgatan 2, Uppsala

Mer information: http://www.scifest.uu.se/for-allmanheten/