Två UUAB-bolag får Bona Postulata-priset

2014-02-10

Disruptive Materials och Airwatergreen är två uppländska företag som bedöms ha stor tillväxtpotential och för det har de nu tilldelats Bona Postulata-priset. Båda företagen har koppling till Uppsala universitet och har UUAB Holding som delägare.

Bona Postulata är ett näringslivspris som vill uppmärksamma och stödja uppländska tillväxtföretag. Disruptive Materials och Airwatergreen är två av tio vinnare och priset ger företagen kvalificerad utbildning och mentorer för att ytterligare stärka deras affärsutveckling.

Priset är instiftat av Advokatfirman Lindahl och PwC. UU Innovation står tillsammans med ett antal företag och näringslivsorganisationer i Uppsala län som sponsor av priset.

Om de vinnande UUAB-bolagen:
Disruptive Materials är företaget som ska ta det nya materialet Upsalite till marknaden.  Bakom upptäckten av det nya materialet, som fått namnet Upsalite, står en forskargrupp vid Uppsala universitet. Upsalite har unika adsorptionsegenskaper – den högsta vattenadsorptionsförmågan vid låg relativ fuktighet som någonsin uppmätts – vilket gör det nya materialet intressant för en lång rad tillämpningar. Förutom den ursprungligen tänkta användningen i läkemedelsformuleringar kan det också användas för fuktkontroll i små och stora miljöer, från elektronik till industrianläggningar, lagerlokaler och ishallar. Andra möjliga applikationer är till exempel insamling av giftigt avfall och kemikalier, luktkontroll och sanering efter bränder. Sedan forskningsupptäckten gjordes känd har intresset för det nya materialet varit mycket stort och Disruptive Materials har under hösten 2013 skördat flera framgångar genom att bland annat ta hem förstapriset i tävlingen Venture Cup öst och blivit beviljad finansiering från flera av Vinnovas program.

Airwatergreen är en pionjär inom fukthantering. Företaget lanserade i januari 2014 en ny avfuktningsprodukt, AWD450 som halverar energiåtgången vid avfuktning i svala miljöer enligt ett test genomfört av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.  Bolaget grundades 2009 av Jonas Wamstad och Fredrik Edström, båda med civilingenjörsexamen från Uppsala universitet.  Airwatergreens produkter baseras på varmkondenseringsteknologi där värme används istället för kyla för att omvandla fukt till vatten. Tekniken förväntas bli en ny standard inom fukthantering i tempererade klimat tack vare sin energieffektivitet och förmåga att kondensera fukt i alla temperaturer.

Övriga vinnare av Bona Postulata 2014 är företagen:
Night Node,  Ego of Scandinavia,  1X Innovation, Swace Digital, Uppsala Cancer Clinic, VBN Components, Royal Streaming och Daniel Wellington.

Läs mer om Bona Postulata på www.bonapostulata.se

Sara Gredemark