Guld till Uppsalaforskare i Mentor4research

2013-11-15

Vinnaren av Mentor4research Moa Fransson (till höger) och hennes mentor Malin Graffner Nordberg

Moa Fransson, vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet, vann årets stipendium på 100 000 kronor när den åttonde omgången av IVA:s och Vinnova: s mentorsprogram Mentor4research avslutades.

Syftet med programmet Mentor4research är att ge forskare erfarenhet och kunskap om kommersialisering. I årets upplaga av programmet deltog 54 forskare från olika lärosäten.

Av de 54 forskarna fick åtta delta i en final. I denna fick de kort beskriva sin forskning men framför allt vad de lärt sig under året inför publik och en jury. Den som lärt sig mest om villkoren för kommersialisering av forskning vinner programmets stipendium.

Moa Fransson, vid institutionen för immunologi, genetik och patologi, vann finalen.

– Jag har insett att det är kul att starta företag, berättar hon. Året tillsammans med min mentor, Malin Graffner Nordberg, som är projektledare vid Uppsala universitet Innovation (UU Innovation), har varit fantastiskt.

Juryn motiverar sitt val så här:

Moa Fransson, Uppsala universitet, har visat en dramatik utvecklingskurva. Från att ha varit en traditionell forskare i mängden har hon blivit en förebild för hur man kan kommersialisera forskningsresultat.

Moa har hittat en realistisk och insiktsfull roll för hur hon kan hjälpa andra att göra samma resa. Hon förstår vikten av att samverka och att samarbeta. Hon har också blivit en katalysator bland sina forskarkollegor.