Mycket skolsamverkan på universitetet i höst

17 oktober 2013

Elever och lärare i och runtom Uppsala välkomnas till en rad spännande höstaktiviteter vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten på Uppsala universitet. Förhoppningen är att intressera fler att söka kunskap och utbildning inom naturvetenskap och teknik.

Under skolsamverkansdagarna får besökarna bland annat träffa forskare och doktorander som föreläser, demonstrerar experiment och leder interaktiva övningar. De flesta av aktiviteterna äger rum på Ångströmlaboratoriet, ett av Europas mest avancerade laboratorier för forskning och utbildning inom matematik, fysik- och materialområdena. Besökarna får möta internationellt framstående forskare inom allt från biologi och geologi till elektroteknik och förnybar energi. På höstschemat står även evenemang som fortbildning inom rymdkunskap, utveckling för tekniklärare, och programmering av legorobotar.

Skolsamverkansdagarna på Ångströmlaboratoriet börjar 15 – 17 oktober med Besöksdagarna för gymnasieelever i årskurs 3 med ca 350 deltagare. Klasserna får information om fakultetens utbildningar, demonstrationer av olika delar av fakultetens forskning, guidade turer och inspirerande föreläsningar.  En annan populär och årligen återkommande aktivitet är Levande Frågelådan där elever i årskurs 6 får träffa och ställa de riktigt stora och utmanande frågorna till forskare inom teknik och naturvetenskap. Årets evenemang i universitetsaulan den 24 oktober väntas locka uppemot 600 besökare från hela Uppland. Samma dag välkomnas lärare åter till skolbänken för fortbildning om utforskandet av och undervisning om rymden. Rymdstyrelsen står bakom föreläsningen och grupparbetet i rymdkunskap för drygt 100 lärare på Ångströmlaboratoriet den 24 oktober. Dit kommer också ett 50-tal grundskollärare i teknik och NO-ämnen den 29 oktober, då forskare och doktorander i kemi och elektricitetslära föreläser under Uppsalas första NTA-tematräff.

En annan nyhet för i år är att den traditionella Tjejveckan för runt 25 deltagare äger rum den 28-30 oktober. Som tidigare riktar den sig till tjejer i åk 7-9 som bland annat får bygga och programmera legorobotar, lära sig energiproduktion på Vattenfall, och producera TV- och radioprogram om energi på Tekniska muséet i Stockholm. Skolor kan nu boka pass i legorobotik och programmering på Uppsala universitets Legocentrum, LEC, ett samarbetsprojekt med Uppsala kommun. Uppemot 1700 elever besöker årligen LEC och får lösa verkliga problem med hjälp av elektronisk och programmerbar LEGO, som förhoppningsvis väcker intresse och idéer om teknikens möjligheter.

- Vårt behov av att förstå hur världen och vi fungerar reflekteras i en fascination kring teknik och naturvetenskap, säger Sami Vihriälä, projektledare vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten, Uppsala universitet. Förhoppningen är att skolsamverkansdagarnas inblickar i spännande vetenskap och forskning ska stimulera intresset och engagemanget för naturvetenskap och teknik hos såväl elever som lärare.
   
För mer information, kontakta:
Sami Vihriälä, projektledare, Uppsala universitet, 070-167 90 41, sami.vihriala@uadm.uu.se
Tobias Blom, projektledare, Uppsala universitet, 070-167 94 73, tobias.blom@uadm.uu.se

Se även http://www.teknat.uu.se/samverkan/

Relaterade dokument:
NTA-tematräff Rymdkunskap