Uppsala universitet och Peking University utvecklar innovationer tillsammans

2013-05-30

Lars Jonsson, näringslivschef vid UU Innovation, skriver på avtalet om samarbete med Peking University.

Det kommer att bli lättare för forskare vid Uppsala universitet att vidareutveckla och sprida sina innovationer i Kina. Universitetet har just ingått ett samarbetsavtal med Peking University som innebär att Uppsalaforskare bland annat får tillgång till ett nytt internationellt innovationscentrum och värdefull kunskap om den kinesiska marknaden.

Uppsala universitet är det första europeiska universitet som blir samarbetspartner med Peking University i den regeringsstödda satsningen på uppbyggnad av innovationsstöd och kunskapsöverföring i Kina. Stanford University och The University of Hong Kong är partners sedan tidigare.

- Att Uppsala universitet accepterats som det första europeiska universitetet är förstås mycket hedrande. Särskilt med tanke på att Peking University bara kommer att ha den här typen av avtal med högst 15 lärosäten världen över. Det visar både på Uppsala universitets goda internationella rykte och på att det stöd för innovationer som byggts upp här fungerar och respekteras internationellt, vilket är mycket glädjande, säger Lars Jonsson, näringslivschef vid Uppsala universitet Innovation (UU Innovation).

Uppsala universitet kommer bland annat att få tillgång till kontorsplats i det nya internationella innovationscentrumet ITTC. Man kommer också att få tillgång till data och analyser av den kinesiska marknaden och få möjlighet att använda Peking Universitys alumnnätverk. I gengäld förväntas UU Innovation presentera innovativa idéer som via Peking University matchas mot olika marknads- och investeringsmöjligheter i Kina.

- Genom att tidigt vara med i den här processen och arbeta med en högt betrodd och respekterad kinesisk partner får Uppsala universitet och de bolag och projekt som årligen knoppas av härifrån möjligheter att dra fördel av de stora satsningar på innovationsområdet som sker i Kina just nu, säger Lars Jonsson.

Peking University är Kinas första och främsta universitet. Universitetet har ett stort och inflytelserikt nätverk inom såväl administration, offentlig förvaltning som den kinesiska företagsvärlden.