Tre forskningsbaserade företag belönas

2 februari 2018

Malin Nilsson och Uppsalaforskaren Cecilia Persson har tillsammans grundat företaget Inossia som är en av vinnarna av Bona Postulata 2018.

Bland vinnarna av Bona Postulata 2018 finns företagen Immuneed, Ilya Pharma och Inossia, alla tre avknoppningar från forskning vid Uppsala universitet och verksamma inom Uppsalas starka life science-bransch.

Bona Postulata betyder goda förutsättningar och är ett näringslivspris som vill uppmärksamma och stödja tillväxtföretag i Uppland. Bland de tio vinnarna finns företagen Immuneed, Ilya Pharma och Inossia som alla har startats av forskare vid Uppsala universitet. Priset ger företagen möjlighet att ta del av utbildning, mentorer och nätverk som ytterligare kan stärka deras affärsutveckling och förutsättningar att utvecklas framåt.

–  Det känns såklart jättekul och för Inossia är det en jättebra möjlighet till värdefull utbildning och ett utökat lokalt nätverk, säger Cecilia Persson, forskare vid Ångströmlaboratoriet och medgrundare till bolaget.

Inossia utvecklar en ny, mer elastisk, typ av bencement för brott på ryggkotorna. Sådana kotfrakturer drabbar särskilt äldre med benskörhet. Företaget har under 2017 framgångsrikt attraherat finansiering för att kunna inleda viktiga steg på vägen mot marknaden, som att ta fram en prototyp.

För de tre Bona Postulata-vinnarna Immuneed, Ilya Pharma och Inossia har UU Innovation varit ett stöd i den tidiga affärsutvecklingen, på resan från forskning till företag, med bland annat finansiering, mentorskap och rådgivning kring skydd av immateriella rättigheter. Universitetets holdingbolag, UU Holding, har investerat och är delägare i både Immuneed och Ilya Pharma.  

Förutom kombinationen forskning och entreprenörskap är Inossia, Immuneed och Ilya Pharma alla exempel på Uppsalas starka life science-sektor. Med Bona Postulata-priset vill man visa upp den stora bredden i det uppländska näringslivet. Övriga vinnare av Bona Postulata 2018 är: Elvelyckan, Anders Lööw Måleri, Deversify, Restorable Devices, CTC Clinical Services, Storage 365 och Schotte Systems.

Bona Postulata-priset är instiftat av Advokatfirman Lindahl och PwC och ett stort antal företag och organisationer i Uppsala län finns med som sponsorer. Det var nu tolfte gången som priset delades ut. Juryn som utsett de tio vinnarna av totalt 70 nomineringar bestod av landshövding Göran Enander samt Maria Wigenfeldt, PwC och Patrick Rindstål, advokatfirman Lindahl.
Läs mer om Bona Postulata

Om Immuneed
Immuneed jobbar både med egen läkemedelsutveckling i form av ett vaccin mot prostatacancer samtidigt som de erbjuder företag som arbetar med biologiska läkemedel hjälp med avancerad testning av nya läkemedel. En av grundarna är bolagets forskningschef Sara Mangsbo som är docent och biträdande lektor vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap på Uppsala universitet.
Läs mer om Immuneed

Om Ilya Pharma
ILYA Pharma har utvecklat en teknologi för att läka sår i huden snabbare med hjälp av genetiskt ombyggda mjölksyrabakterier. En snabbare läkeprocess skulle innebära ett minskad lidande för patienter med framförallt stora och kroniska sår. Företagets vd och medgrundare Evelina Vågesjö är forskare vid institutionen för medicinsk cellbiologi.
Läs mer om Ilya Pharma

Om Inossia
Inossia utvecklar ett nytt elastiskt bencement som kan förbättra behandlingen av bensköra patienter med brott på ryggkotorna. Företaget är en avknoppning från Cecilia Perssons forskning inom biomaterial och biomekanik vid avdelningen för tillämpad materialvetenskap på Ångströmlaboratoriet.
Läs mer om Inossia