Nyheter om forskning, samverkan och innovation
-
Universitetet erbjuder värdefull vidareutbildning
2014-02-20
Förra året tog Uppsala universitet över ansvaret för den webbaserade fortbildningen för statsanställda. I och med det utbildar universitetet fler offentligt anställda än någon annan aktör.
-
160 miljoner i stöd till internationellt utvecklingsprogram
2014-02-19
Uppsala universitet har i dagarna skrivit avtal med Sida om bidrag till fortsatt finansiering av International Science Programme (ISP) som långsiktigt stöttar utvecklingsländers uppbyggnad av vetenskaplig kompetens inom matematik, fysik och kemi.
-
Uppsala universitet leder europeisk kraftsamling för utveckling av nya antibiotika
2014-02-12
Den ökande antibiotikaresistensens konsekvenser är kostsamma, både i människoliv och i pengar. Inom EU har kostnaderna uppskattats till cirka 1,5 miljarder euro per år. Uppsala universitet blir nu en ledande part i ett gigantiskt projekt finansierat av Innovative Medicines Initiative (IMI) där akademi, läkemedels- och bioteknikindustri tillsammans ska få fart på utvecklingen av nya antibiotika.
-
Två UUAB-bolag får Bona Postulata-priset
2014-02-10
Disruptive Materials och Airwatergreen är två uppländska företag som bedöms ha stor tillväxtpotential och för det har de nu tilldelats Bona Postulata-priset. Båda företagen har koppling till Uppsala universitet och har UUAB Holding som delägare.
-
Företag och forskare samverkar inom projektet SciLife Innovation
2014-02-10
Inom ramen för SciLife Innovation har VINNOVA nyligen beviljat finansiering för två forskningsprojekt mellan företag och forskare vid Uppsala universitet och SciLifeLab.
-
Campus Gotland i nytt samarbete med Forum Östersjön
2014-02-03
I Uppsala universitet Campus Gotlands samverkansuppdrag har Östersjöfrågorna särskilt betonats i mål- och strategidokumenten. Nu inleds ett närmare samarbete med nätverket Forum Östersjön som ett led att förverkliga målen.
-
Uppsala universitet och Bergmangårdarna på Fårö i nytt samarbete
2014-02-01
Uppsala universitet Campus Gotland inleder ett utbildnings- och forskningssamarbete med Stiftelsen Bergmangårdarna på Fårö. Målet är att utveckla nya utbildningar och stimulera nya forskningssamarbeten relaterade till estetik, film, konst, litteratur och tolkningsteorier.
-
Miljonanslag för strategisk utveckling av samverkansuppdraget
2013-12-09
Uppsala universitet har fått åtta miljoner kronor av forskningsrådet Vinnova för strategisk utveckling av samverkansuppgiften. Projektet syftar till att samordna och strategiskt utveckla de många initiativ som redan tagits vid universitetet. Utöver detta ingår också Uppsala i ytterligare ett projekt som syftar till erfarenhetsutbyte mellan nio lärosäten.
-
AIMday: Styrning av offentlig sektor
2013-12-03
Ger valfrihet och konkurrens i offentlig sektor bättre och effektivare tjänster och hur ska man arbeta för jämn och hög kvalitet i vården? Dessa och liknande frågor diskuteras av forskare och praktiskt verksamma under AIMday Public Management i Uppsala 4 december.
-
Nervsjukdomar nytt tema för AIMday
2013-11-28
Sjukdomar med ursprung i centrala nervsystemet är komplexa och kräver samarbete för att få grepp om. Det var en av utgångspunkterna för ”AIMday CNS-disorders” på Ångströmlaboratoriet. Under dagen deltog 12 företag och ett 50-tal forskare.
-
Forskare ber unga om hjälp med utveckling av unikt batteri
2013-11-25
Inom projektet Enesca vid Uppsala universitet har forskare inom nanoteknologi och kemi utvecklat ett organiskt batteri, det första någonsin baserat på algcellulosa. Forskarna söker nu kreativa idéer för att kunna rikta in den fortsatta utvecklingen av batteriet.
-
Guld till Uppsalaforskare i Mentor4research
2013-11-15
Moa Fransson, vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet, vann årets stipendium på 100 000 kronor när den åttonde omgången av IVA:s och Vinnova: s mentorsprogram Mentor4research avslutades.
-
Nya samarbeten ska ge fler hälsoinnovationer
2013-11-07
I början av november samlades ledande forskare och företag i Uppsala för att tillsammans ta första steget mot fler innovationer inom hälsoområdet. 'Det finns ett starkt engagemang i den här frågan' säger professor Mats Larhed.
-
Anders Wall-föreläsningen: Möte i entreprenörskapets tecken
2013-11-05
Välkomna till årets Anders Wall-föreläsning i entreprenörskap i universitetsaulan den 6 november. Studenter, företagare och nyfikna bjuds in till en eftermiddag med inspirerande föreläsningar, musikunderhållning och prisutdelning i närvaro av H.K.H. Prins Daniel. Fredrik Lindström är moderator. Alla föreläsningar kan ses på webben.
-
Samling kring kunskap och innovation på AIMday
2013-11-05
För sjätte året i rad anordnades AIMday Materials (Academy Industry Meetingday) på Ångströmlaboratoriet. Forskare vid universitetet och företagsrepresentanter möttes i 35 workshops för att knyta kontakter, utbyta kunskap och starta samarbeten.
-
Mats Leijon får KTH:s guldmedalj för industrisamverkan
2013-10-24
Professor Mats Leijon vid avdelningen för elektricitetslära, Uppsala universitet, har som förste akademiker någonsin tilldelats KTH:s pris för industrisamverkan. Ett viktigt pris som han är mycket glad över att få.
-
Ulf Landegren får pris för sitt entreprenörskap
2013-10-17
Hjärnäpplet, Uppsala universitets pris för framgångsrik kunskapsöverföring, tilldelas i år professor Ulf Landegren för hans entreprenörsinsatser inom området molekylära analyser inom medicin och biologi.
-
Mycket skolsamverkan på universitetet i höst
2013-10-17
Elever och lärare i och runtom Uppsala välkomnas till en rad spännande höstaktiviteter vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten på Uppsala universitet. Förhoppningen är att intressera fler att söka kunskap och utbildning inom naturvetenskap och teknik.
-
Uppsalaforskare deltar i World Health Summit i Berlin
2013-10-11
Tillsammans med Duke University arrangerar ReAct vid Uppsala universitet en workshop om antibiotikaresistens under konferensen World Health Summit som arrangeras för femte gången den 20-22 oktober.
-
Forskning pågår: Konferens om integrationsfrågor
2013-09-13
Invandringen i ett historiskt perspektiv, migration-arbete-hälsa, muslimska identiteter, invandringen och arbetsmarknaden… Den 2 oktober presenteras senaste nytt inom integrationsforskningen på konferensen ”Forskning pågår”. Här möts forskare och yrkesverksamma för gemensamt erfarenhetsutbyte. Moderator är Jacke Sjödin - uppsalaprofil, kåsör och underhållare.