Jonas Åström är ny chef för UU Innovation

Jonas Åström har forskarbakgrund från Uppsala universitet, bred näringslivserfarenhet och är väl känd inom Uppsalas innovationssystem.

Hallå där... Jonas Åström, som den 12 februari började som ny chef för UU Innovation.

Du har en bakgrund inom life science – vad kan du berätta om din karriär?
– Jag kommer närmast från GE Healthcare där jag arbetat som chef för FoU-avdelningen strategiska teknologier inom bioprocess. Tidigare har jag bland annat arbetat vid Pharmacia Biotech och Biotage och även under en period lett Vinnväxtprogrammet Uppsala BIO inom STUNS. Jag har en doktorsexamen i mikrobiologi från Uppsala universitet och är docent sedan 2005.

Vad innebär det här jobbet för dig?
– Att leda arbetet vid UU Innovation är en fantastisk möjlighet att tillsammans med andra få bidra till att göra Uppsala universitet ännu attraktivare som samverkanspartner och tillväxtmotor. Forskning i världsklass, kopplad till en ledande innovationsmiljö är en otrolig styrka som ger möjligheter för studenter, forskare och industri att bygga kunskap samt applicera och tillgängliggöra den. Att få vara en del av detta känns viktigt, spännande och roligt.

Vad ser du mest fram emot under det kommande året?
– Att lära känna universitetets breda verksamhet och de olika vetenskapsområdena och hitta bra sätt att jobba tillsammans. Jag ser också med spänning fram emot att träffa alla kreativa forskare som är intresserade av att tillsammans med oss på UU Innovation ta sina upptäcker vidare, utanför akademin.

Vad skapar wow-känsla i arbetet?
– Jag tycker det är extra kul att kunna hjälpa personer och grupper att hitta igen varandra för att lösa ett problem, eller att finna bästa vägen för att skapa en innovation. Det är ofta en tuff och prövande ”resa” för innovatörerna, så när det går att stödja dem att klara detta, är det riktigt häftigt.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
– Jag är sportintresserad och har en lång historia inom innebandy, både som spelare och tränare. Nu blir det mest cykling, löpning och skidåkning och en del ”idrottande” från TV-soffan när det är spännande idrottsevenemang.

Kontakta Jonas Åström